Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sannf: "Invandrare vill inte jobba"

Från 2013
Uppdaterad 21.02.2013 08:10.
Bildtext Vandasannfinländaren Johannes Nieminen och Esbosannfinländaren Cristian Tudose är med i städernas mångkulturella delegation.

Sannfinländaren Matias Turkkilas uttalanden om anonym rekrytering får genklang bland partikamraterna i både Esbo och Vanda.

Sannfinländare som sitter i delegationerna för mångkulturella ärenden i Esbo och Vanda efterlyser en strängare invandringspolitik.

I Esbo förutspås 20 procent av befolkningen år 2020 bestå av invandrare. Samma utveckling beräknas ske också i Vanda. Det här innebär att integrationsfrågor kommer att spela en större roll i framtiden än vad de gör idag.

Esbosannfinländaren Christian Tudose och Vandasannfinländaren Johannes Nieminen erkänner att arbetslöshet bland invandrare är ett problem. Båda avfärdar ändå förslag om anonym rekrytering och positiv diskriminering.

- Anonym rekrytering är inte ärligt, anser Cristian Tudose, som är medlem i delegationen för mångkulturella ärenden i Esbo.

Tudose har själv flyttat till Finland från Rumänien för 25 år sedan. Han säger att han aldrig haft svårt att hitta jobb.

- Jobb finns bara man är villig att arbeta.

"Det finns för mycket löst folk"

Johannes Nieminen instämmer med Tudose och säger att anonym rekrytering är ett intressant försök som knappast kommer leda till några resultat.

- Positiv diskriminering är något som förargar många finländare på grund av att det inte är jämlikt, menar Tudose.

Johannes Nieminen (Sannf), som sitter med i delegationen för mångkulturella ärenden i Vanda menar att det så kallade lösa folket bland asylsökande är det största problemet.

- Bland asylsökande finns det mycket "löst folk" som kommer hit av vaga skäl och därför borde Finland ta modell av Danmark och skärpa sin invandringspolitik, säger Nieminen.

Nieminens partikamrat i Esbo, Christian Tudose, är inne på samma linje.

- Invandrare måste sporras till arbete så att de inte stannar hemma och lever på bidrag, säger Tudose, som sitter i delegationen för mångkulturella ärenden i Esbo.

- Sannfinländarnas viktigaste mål inom invandringspolitiken i Vanda är att se till att Vanda håller inte heller i framtiden tar emot kvotflyktingar, anser Nieminen.

"Kulturell mångfald inte bra för Finland"

- Mångkulturalism är inte bra för Finland. Vi måste bevara den finska kulturen och dess värden, säger Tudose.

Han hoppas att det här är något som tas i beaktande i framtiden då integrationsfrågor diskuteras.

- Mångkulturalism kan hämta med sig många skadliga element. Då jag kom från Rumänien hade jag många dåliga vanor speciellt när det gällde till exempel arbetsmoral. Det tog mig några år att inse att det faktiskt kan vara roligt att jobba, berättar Tudose.

Tudose menar att den finska kulturen och de finska värdena främjar en god arbetsmoral.

Delegationerna för mångkulturella ärenden i Esbo och Vanda inleder sitt arbete senare i mars.

Läs mer:
Övriga delegationen skjuter ner Turkkilas utspel
Sannfinländare: "Anonym rekrytering är onödigt trixande"
Helsingfors stad provar på namnlös rekrytering
Fler arbetslösa utlänningar i Helsingfors