Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Reptiler flås levande för att bli modeprodukter

Från 2013
Uppdaterad 21.02.2013 14:38.
Ormar

Ormskinn, och skinn av andra reptiler, pryder ofta lyxvaror inom modeindustrin. Men det finns ofta en blodig historia bakom produkterna, skriver SVT.

Den internationella djurrättsorganisationen People for the ethical treatment of animals, Peta, uppmärksammar problem med djurbehandling förknippat med modeindustrin. Peta publicerade tidigare en video som visar hur reptiler blir oetiskt behandlade.

I organisationens chockerande videoklipp kan man se hur ormar och krokodiler flås levande efter att ha blivit klubbade i huvudet. De här djuren hamnar till slut i många av de stora modehusens kollektioner.

Handeln tillåter att reptiler föds upp för sitt skinn, men i praktiken kan uppfödningen vara en uppgödning av infångade djur, vilket är illegalt. Reptilerna är ofta fridlysta eller illegalt inskaffade.

I en intervju med SVT säger den svenska reptilexperten och akvarieföreståndaren Jonas Wahlström att man i dagsläget inte kan köpa äkta ormskinnsprodukter med gott samvete. Han berättar att de oetiska reptilskinnsprodukterna också finns till salu inom EU eftersom reglerna lätt kan kringgås.

Diskussion om artikeln