Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Cirque du Soleil är McDonalds-cirkus"

Från 2013
Uppdaterad 21.02.2013 13:39.
Bildtext Oskar Rask intar en ledig pose
Bild: Yle/Karin Filén

I mars kommer Cirque du Soleil till Helsingfors med en ny föreställning. Att resa världen runt och få jobba för den världsberömda cirkusen är ändå inte drömmen för varje ung cirkusartist, säger Oskar Rask.

- Jag skulle inte vilja jobba där! Cirque du Soleil är McDonalds för mig.

Oskar Rask jobbar på Sirkus Aikamoinen i Helsingfors, som består av en grupp på fem medlemmar som både håller på med cirkus och med musik. Vägen till cirkusen gick för honom via cirkusstudier i Italien och i Lahtis. Hans specialitet är cyr-cirkeln som kan beskrivas som ett stort hjul med en människa som ekrar och nav.

Men tillbaka till uttalandet om att Cirque du Soleil för tankarna till McDonalds - vad menar han med det? Han syftar knappast på att deras clowner skulle vara rödhåriga och glada?

- Cirque du Soleil är en stor multinationell grej som sätter ihop en föreställning till ett prydligt litet paket. Mänskor tycker om det och tycker att det är jättefint, men artisten har inte så mycket att säga till om.

För Oskar Rask är det viktigt att själv få vara med och bestämma hur en föreställning ska se ut, och att sedan arbeta för att det ska bli bra.

- Cirque du Soleil anställer skickliga gymnaster och andra som är bra på att använda sina kroppar, sen berättar man vad de ska göra, och de lyder. Artisterna får inte bestämma något.

Rask kommer att tänka på något:

Morgonöppet: Cirkusartisten Oskar Rask

Programmet är inte längre tillgängligt

- Nån tycker kanske nu att det här låter bittert?

Ja, nå när det nu kom på tal...

- Lite funderar man nog när de kan ta åttio euro för sina biljetter. Vi tar ju betydligt mindre.

Ingen svältande (cirkus)konstnär

Man kan klara sig som cirkusartist också om man inte arbetar för en stor organisation, menar Oskar Rask. Han själv är ett levande exempel på det.

- Jag klarar mig riktigt bra, tycker jag. Men man måste ju också fundera på hur mycket pengar man egentligen behöver. Jag behöver inte så mycket.

Rask har för tillfället Kulturfondens stipendium, och försörjer sig utöver det på att ge föreställningar och på att undervisa barn som vill lära sig att göra cirkuskonster.

Oskar Rask kan man se på kulturcentret Stoa där han samarbetar med Cirko Aereo. Föreställningen heter Pienempiä paloja och den kan man se ännu 22, 23 och 24 februari. Biljetterna kostar 15 euro för en vuxen.

Cirque du Soleil uppträder i Helsingfors 13-17 mars. Biljetterna kostar 63,50 - 83,50 euro.