Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gjutform i silikon

Från 2013
Uppdaterad 23.09.2014 09:50.
Silikonformar för att gjuta fiskar i choklad
Bildtext Silikonformar för att gjuta fiskar i choklad
Bild: YLE/Strömsö

Jag hittade en lagom stor leksaksfisk i plast som jag ville gjuta till en rolig form som kunde passa bra i choklad. Vem har sagt att fisk inte passar som dessert. Eftersom jag ville att de nya fiskarna skulle se ut exakt som originalet gjorde jag en tudelad gjutform i silikon.

En form i silikon passar jättebra när man vill gjuta av detaljerade föremål. Grundprincipen är densamma oberoende vad man sen vill gjuta i sin färdiga form, betong, tvålar, en skulptur i tenn eller egna silikonformar att baka i. Här är det bara fantasin som sätter gränserna.

Det här behöver du:

Föremål du vill gjuta av
Modelera
Vaselin
Pensel
Material till ram
Silikon
Katalysator

Så här gjorde jag:

Placera halva föremålet i leran. Jag använde mig av en plastfisk. Släta ut skarven mellan leran och föremålet. Det är viktigt att du är noggrann när du arbetar med skarvlinjen.

Gröp ur hål i leran där delarna sen ska fogas samman, passningshål.

Placera en ram omkring din modell. Jag råkade ha några spillbitar av faner som jag gjorde ramen av, men man tar litet vad man har, t ex kartong.
Ramen som gjutformen skall gjutas i gjorde jag ca 2-3 cm större än min plastfisk, på höjden, bredden och djupet.
Släta ut skarven mellan leran och ramen. Var noga med skarvlinjen.

Stryk på ett tunt lager vaselin med en pensel på modellen, leran och ramen.

Gör i ordning silikonet. (se produktbeskrivningen på det silikon du valt att arbeta med)

Det finns många olika typer av silikon och vill man använda formen vid bakning eller matlagning behöver du livsmedelssilikon.
Blanda silikonet mycket noggrant, men försiktigt, för att undvika luftbubblor. Häll i blandningen i en tunn stråle.

Låt det stå tills det härdat klart, tiden det tar beror på vilket silikon du använder samt hur mycket härdare du hällt i. När det är så torrt att det inte längre klibbar när du rör det svänger man på formen och pillar bort leran. Nu är halva föremålet avgjutet. Halva formen är klar. Nu upprepar du samma procedur och gjuter den andra delen. Där det alltså varit lera så skall det nu gjutas i silikon. När sikikonet har härdat avformar du försiktigt. Gjutformen är klar!

Du sätter nu ihop de båda delarna med gummiband och gjuter med det som passar det slutresultat du söker. Nu är det bara att börja serietillverka.

Jag tempererade choklad som jag hällde i min form och fick många goda chokladfiskar.

Mer om ämnet på Yle Arenan