Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skatudden i Helsingfors får pariserhjul

Från 2013
Uppdaterad 22.02.2013 08:11.
Bild: Helsingfors stad

Helsingfors fastighetsnämnd har fattat beslut om att hyra ut Kanalterminalens tomt nära Salutorget i Helsingfors till ett företag som sysslar med pariserhjul.

Det brittiska företaget United International Leisure ska låta resa ett pariserhjul på platsen. Pariserhjulet ska enligt planerna stå klart till Valborg och hållas kvar på platsen i åtminstone till den 31.10.2015.

- Tomten är central och där behövs någon form av aktivitet. För staden innebär beslutet heller ingen risk då staden enbart hyrt ut tomten åt det brittiska företaget
för 1 250 euro i månaden. Det enda som nu behövs är byggandslov och att företaget gör upp en räddningsplan. Just nu finns det snöhögar och några bilar på tomten och nästan vad som helst är bättre än det eftersom läget är perfekt, säger fastighetsnämndens vice ordförande Jasmin Hamid (Gröna)

Pariserhjulet blir 50 meter högt och kommer att ha plats för 300 personer. Tills vidare är Borgbacken ensam om ett Pariserhjul i Helsingfors.

Reklambyrån N2 Helsinki har kämpat om samma tomt. Företaget skulle ha låtit bygga ett restaurang- och strandkomplex på platsen.

- Pariserhjulet behöver inte ta upp hela tomten så det finns möjlighet att där kan finnas något annat också, säger Hamid.