Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kolumn: För mycket löst folk?

Från 2013

"Mångkulturalism är barnsligt", "Invandrare vill inte jobba" och "Bland asylsökande finns mycket löst folk". Nej, det där är inte slumpmässiga citat från "invandrarkritiska" webbplatsen Hommaforum. Det är citat från politiker som borde jobba för invandrarna i huvudstadsregionen.

Yle Huvudstadsregionen har under de senaste dagarna granskat vad de sannfinländare i Helsingfors, Esbo och Vanda anser om invandringen som sitter i städernas delegationer för integrationsfrågor.

Och det är ingen rosig bild som har målats upp efter intervjuer med ledamöterna.

I Helsingfors ville sannfinländarna så gärna leda delegationen för invandrarärenden att partiet gav avkall på mera makt i stadsstyrelsen. Och direkt efter att Matias Turkkila i måndags utsågs till posten sade han i en intervju med Yle Huvudstadsregionen att han är emot anonym rekrytering och att mångkulturalism är barnsligt. Hans partikamrater i Esbo och Vanda hakade på med uttalanden om att invandrare inte vill jobba och att det finns för mycket "löst folk".

Integrationsdelegationernas möten kan bli eldfängda under den här valperioden. I samma delegation med sannfinländarna sitter flera invandrare som representerar övriga partier och som själva har erfarit hur svårt det kan vara att få jobb. Då måste det kännas som att få en våt trasa i ansiktet då en annan delegationsmedlem talar om att "invandrare inte vill jobba".

Som medborgare vill man tänka att de ledamöter som jobbar med olika politiska frågor inom staden gör det med invånarnas bästa för ögonen. De som sitter i social- och hälsovårdsnämnden vill förbättra vården och de som sitter i utbildningsnämnden vill förbättra utbildningen. Däremot verkar inte alla som sitter i delegationerna för invandrarfrågor vilja förbättra integrationen. För hur lockande är det att höra att man inte vill jobba eller att man tillhör så kallat "löst folk"?

Och hur kan partiordförande Timo Soini i den omtalade BBC-intervjun säga att det inte finns rasism inom partiet? Jag förstår inte.