Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Adas hjärta klappar för Tibet

Från 2013
Uppdaterad 22.02.2013 15:33.
Bildtext Ada Blomqvist studerade yoga i Indien och jobbar i dag i huvudstadsregionen.
Bild: Yle

Ada Blomqvist har efter längre vistelser i Indien engagerat sig i Tibet. I dag jobbar hon som yogalärare i Helsingfors och Grankulla och hon syns i Yle Fems dokumentärserie Mitt nya land i vår.

Morgonöppet: Ada Blomqvist i Morgonöppet

Programmet är inte längre tillgängligt

Ada åkte i väg till Indien första gången som nittonåring.

- Jag ville fara ensam på en egen mission. Jag var på kloster och deltog i retreater med meditation, yoga och filosofikurser. Jag deltog också i Dalai Lamas undervisning.

Ada gick i kloster vid templet Dharamsala som ligger i norra Indien. Där lever många exiltibetaner och samhället är också hembas för buddhisternas och Tibets andliga ledare Dalai Lama.

- Dharamsala är hans hemtempel och man sitter hundratals mänskor och lyssnar många timmar med benen i kors på hans läror.

Tibetanska livsöden i Yle Fem

För buddhisterna är ett möte med Dalai Laman viktigt och det är många som företar den riskfyllda resan från Tibet i Kina över bergen till Indien för att få chansen. Ada fick en inblick i flera dramatiska historier under sin tid i Dharamsala.

- Jag fick träffa en 84-årig tibetansk kvinna som suttit 27 år i kinesiskt fångläger och var den enda i gruppen som överlevde.

Tevetittare kan ta del av det här och andra tibetanska livsöden när serien Mitt nya land börjar sändas på Yle fem med start 27.3.

Träffade Dalai Lama

Kontrasten är stark mellan de dramatiska nyheterna om tibetaner som tänder eld på sig på grund av kinesiskt förtryck och Dalai Lamas budskap om medkänsla och vänlighet. Ada berättar hur det var att träffa en av världens mest betydelsefulla andliga ledare.

- Han kändes som en normal mänska, väldigt glad och avslappnad, säger Ada Blomqvist om sitt möte med Dalai Lama.