Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Oklart var åldringarna ska bo då Villa Breda renoveras

Från 2013
Uppdaterad 25.02.2013 06:47.
Villa Breda, äldreboende i Grankulla.
Bildtext Villa Breda ligger lite svårtillgängligt på en brant tomt, där det är svårt för dem som bor på äldreboendet att röra sig ensamma
Bild: YLE/Fanny Fröman

Grankulla planerar att utvidga servicecentret Villa Breda, men det är oklart var åldringarna kommer att placeras under renoveringen. Eventuellt måste äldreboendet flytta till Esbo.

För tillfället finns det ett servicecenter, ett äldreboende och radhus med hyresbostäder på området. Nu planerar staden att servicecentret och äldreboendet ska renoveras och utvidgas.

Bildtext Radhusbostäderna är en del av Villa Breda.
Bild: YLE/Fanny Fröman

- Det behövs fler platser på äldreboenden i Grankulla. För tillfället är vi tvungna att placera runt ett tjugotal åldringar på boenden i Esbo, då det inte finns tillräckligt med platser i staden, säger Grankulla äldreomsorgschef Minna Koskinen.

Kan flytta till Esbo

Nu har anstaltboendet 18 platser, men de ska ersättas med stödda gruppboenden där alla har ett eget rum med badrum. Nybygget kommer att bestå av flera grupphem som tillsammans rymmer runt 65 personer.

Koskinen säger att det kommer att vara en utmaning att hitta ett ställe var äldreboendet kan flytta undan renoveringen. Eventuellt tvingas äldreboendet att tillfälligt flytta till Esbo, om lämpliga utrymmen inte finns i Grankulla.

- Om det bara är möjligt så försöker vi flytta hela äldreboendet till samma tillfälliga adress. Ifall att ingen lämplig lokal går att finna i Grankulla kan det bli ett närbeläget ställe på Esbo sida, säger Koskinen.

Dessutom ska de på 70-talet byggda radhusen på området rivas, för att de är i så dåligt skick. De ska ersättas med två höghus med upp till 60 små bostäder, vilket är dubbelt mer än i de nuvarande radhusen. Höghusinvånarna kommer att kunna använda sig av det närliggande servicecentret och hemservicen.

- Vi måste hitta nya hem för de åldringar och funktionsnedsatta personer som bor i radhusen. Vi strävar efter att placera dem i stadens övriga hyreslägenheter, men det kan vara svårt att hitta boende som passar dem, säger Koskinen.

Utvidgningen av Villa Breda är ett av de största byggprojekten i Grankulla under de närmaste åren. Preliminärt beräknas projektet kosta runt 16 miljoner euro. Byggarbetet påbörjas tidigast år 2015.