Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Oscarsgalan är som julafton för filmnördar

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 09:38.
nicke alden med oscarsstatyett
Bildtext Nicke Aldén följer Oscarsgalan varje år.
Bild: Petter Sandelin / X3M

Natten till måndag gick den 85:e Oscarsgalan av stapeln i Los Angeles i USA. Det var en del österbottningar som valde att offra nattsömnen för att titta på den direktsända galan. En av dem är Malaxbon Nicke Aldén.

- Oscarsgalan är lite som julafton för mig, jag har väntat hela året på den här dagen. Jag är en filmnörd utan dess like och har följt med Ocarsgalan sedan högstadiet.

Nicke Aldén jobbar som redaktör på Radio Extrem i Vasa och har tillsammans med andra twittrat på hashtaggen #x3moscar under natten till måndagen.

Vad ger du galan för totalbetyg?
- Det är ju underhållningsvärdet som ganska långt som ska vara bra. Tacktalen var lite av en besvikelse, endast Daniel Day-Lewis tal var riktigt bra. Det ska också bjudas på en del överraskningar, några kom det men inte så många. Men jag ger galan 8 1/2 i helhetsbetyg, säger Aldén.

Hur tycker du att årets värd Seth McFarlane, skaparen av bland annat Family Guy, klarade sig? Folk verkar ha gillat honom, i alla fall på de sociala medierna.

- Exakt, folket gillade honom. Men hollywoodgräddan i salongen uppskattade inte alltid hans skämt. Han var väldigt provokativ och gick ofta över gränsen, ibland var det snudd på personangrepp. Det fanns en del filmstjärnor som uppenbarligen saknade självdistans. Men som sagt hos tv-publiken verkar skämten ha gått hem och det är därför de har bokat honom som värd. Han ska ju underhålla över en miljard människor världen över som tittar på galan, säger Aldén.

Var det några överraskningar i hur priserna delades ut?
- För mig var det en överraskning att Ang Lee kammade hem priset för bästa regi för Life of Pi. Jag trodde att antingen Steven Spielberg med filmen om Lincoln eller David O. Russell med Silver Linings Playbook som skulle vinna. Men helt välförtjänt var Ang Lee att vinna.

I övrigt bjöd också Oscarsgalan på en del överraskningar, den största när priset för bästa film skulle delas ut.

- När den här kategorin ska presenteras och priset delas ut är det alltid en riktig hollywoodlegend som brukar göra det. I år kom Jack Nicholson ut på scenen, men sen plötsligt tar de in presidentfrun Michelle Obama direkt från Vita huset. Det är hon som öppnar guldkuvertet och presenterar vinnaren.

Att följa Oscarsgalan live är tradition för Nicke Aldén

Programmet är inte längre tillgängligt


Och det var Ben Afflecks film Argo som vann. Vad säger du om det?

- Det var en skön revansch för Affleck som inte ens var nominerad i regikategorin. Han regisserade, spelade huvudrollen och producerade filmen. Men det var slutligen som producent som han fick en Oscarsstatyett, säger Nicke Aldén.