Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler kunder har visat intresse för katamaranerna från Jakobstad

Från 2013
Uppdaterad 25.02.2013 13:11.
Bild: YLE/Patrik Enlund

När lågkonjunkturen slog till minskade arbetena hos Nautor och Baltic Yachts i Jakobstad. Det ledde till att fyra underleverantörer slog sig på katamarantillverkning. Och de visade sig vara ett lyckat beslut.

Nu har fler kunder visat intresse för att beställa en katamaran från det nya företaget Ocean Quality Systems. Det första katamaranbygget inleddes i höstas och tidtabellen håller, uppger vd Peter Granholm. Däcket är på och nu pågår arbeten med inredningen.

Peter Granholm.
Bildtext Vd Peter Granholm.
Bild: Yle/ Luzilla Backa

Värdet på beställningen är 3,5 - 4 miljoner euro beroende på kundens önskemål. De strategiska måtten är en längd på 18,5 meter. Bredden är 9 meter. Ett lyxboende på fyra rum och kök. Till inredningen hör bland annat tvättmaskin, diskmaskin, ismakare och luftkonditionering.

I Jakobstadstrakten är det med båtbyggeri lite som med energiklustret i Vasa. Man måste hålla klustret i gång annars försvinner kunskapen.
Vd Peter Granholm

Produktionen av katamaraner på Ocean Quality Systems inleddes i höstas. I sommar är det sjösättning och leverans till kunden blir det på hösten.
- Vi ville göra något som inte konkurrerar med Nautor och Baltic Yachts eftersom de är våra kunder. Vi har hittat en egen nish, säger Peter Granholm.

Nu diskuterar man med nya kunder. I sommar kan de visa upp den första färdiga båten.

Lyxkatamaran byggs i Jakobstad

Programmet är inte längre tillgängligt

I Jakobstadstrakten är det med båtbyggeri lite som med energiklustret i Vasa. Man måste hålla klustret i gång annars försvinner kunskapen, säger Granholm. Nu ger katamaranbygget ett 30-tal jobb som till en del kompenserar bortfallet hos de stora varven.

Annars är det varv i Frankrike som är världes största tillverkare av katamaraner men det är inget österbottniska båtbyggare funderar på så mycket.
- Vi har kunnandet och kan bygga i stort sett vad som helst i båtväg i Jakobstadsregionen, säger Granholm.