Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skolor i Lovisa har problem med inneluften

Från 2013
Uppdaterad 26.02.2013 05:30.
Barn i ett klassrum
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Mika Kanerva

Enligt en rapport har Sävträsk skola och Forsby skola problem med inomhusluften. En mamma säger att hon känner symptomen redan efter en timme.

För ett år sedan skickade Lovisa stad ut en frågeenkät till föräldrar med barn i skolorna i Pernå, Liljendal och Strömfors. Nu är professor Tuula Putus rapport klar, och enligt den har både Sävträsk och Forsby problem med inomhusluften.

Nina Lundström, vars barn går i skola i Forsby, säger att hon känner symptomen redan efter en timme.

- Jag vet inte vad det är, men någonting är det. Det kliar i halsen, näsan rinner och ögonen blir torra. Barnen känner också förkylningssymptom.

Camilla Stenvall, som är ordförande för Hem och skola i Sävträsk, har än så länge inte fått signaler om att skolan skulle ha problem med inomhusluften. Enligt rapporten upplever ungefär var fjärde elev upplever problem bland annat med mögellukt, kallt golv, unken luft och dålig ventilation. En del av eleverna är också sjuka oftare än genomsnittet.

Lovisas bildningsdirektör Thomas Grönholm säger att staden inte planerar några konkreta åtgärder för tillfället med anledning av studien.

- Vi följer situationen igenom skolhälsovården och arbetshälsovården. Om vi ser att många söker vård för liknande symptom som kan misstänkas ha med inomhusluften att göra, då tittar vi på vilka åtgärder vi borde vidta, säger Grönholm.

Lågt deltagande
Över 40 svarande från Forsby skola respektive Sävträsk skola deltog i studien. Till exempel från skolorna i Haddom, Pernå kyrkby och Tessjö deltog runt 15 elever per skola.

Putus skriver i sin slutrapport att lågt deltagande kan bero på att det inte finns stora problem med inomhusluften. Men det kan också bero på oron för skolnedläggningar. Camilla Stenvall som har barn på Sävträsk skolan tror inte på den förklaringen.

- Jag vågar säga om det är något problem. Jag tror att föräldrar låter bli att svara för att det inte finns så mycket problem, säger Stenvall.

Läs rapporten här (på finska).