Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"En resa till Juilliard är varje musikstuderandes dröm"

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Einari Liikkanen, Sikri Lehko, Gustav Djupsjöbacka
Bildtext Eleverna Einari Liikkanen, Sikri Lehko och professor Gustav Djupsjöbacka.
Bild: Projektet har väckt stor entusiasm.

Saxofonisten Sikri Lehko och violinisten Einari Liikkanen har via uttagningar jobbat hårt för att nå sin dröm - att få resa till världens bästa musikskola som den kallas - Juilliard School of Music i New York, USA. 14 finländska studerande vid Sibelius-Akademin erbjuds denna möjlighet och utbytet inleds i slutet av mars.

Aktuellt: Resa till Juilliard en dröm för de studerande

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi får en chans att pejla vårt kunnande mot dem som studerar i Juilliard, lära av dem, arbeta med dem - och uppträda tillsammans i Lincoln Center den 28 mars, berättar Sikri Lehko. Jag arbetade hårt i uttagningarna och är lycklig över att rymmas med bland de utvalda.

Sikri Lehko Einari Liikkanen
Bild: Otåliga att få komma iväg.

Violinisten Einari Liikkanen ser också fram emot att få en chans att handleda andra violinister. Utbytet handlar om att ge och få, säger han. Jag vill "spränga banken" och prova mina gränser, säger han. Jag har aldrig varit i USA så därför blir det en resa på många plan.

Djupsjöbacka projektets fader

Utbytet som kulminerar i mars och i augusti här i Finland är resultatet av ett långt arbete. Professor Gustav Djupsjöbacka säger att det är ett erkännande för Akademins höga utbildningsnivå.

Professor Gustav Djupsjöbacka
Bild: Professor Gustav Djupsjöbacka.

- Juilliard har en stark ställning i hela världen och de är noggranna med vem de vill samarbeta med. Det är en stor fördel att många finländska musiker är väl framme i New York, säger Djupsjöbacka.

- Det här utbytet uppfyller mycket, en pedagogisk riktig tanke, ett kulturmöte och ett möte mellan två skolor med olika traditioner. Amerikanerna är betydligt striktare än många tror. Vi handskas med tid och resurser på ett annat sätt i Finland och med att vi får ett så starkt offentligt stöd för musiken här, framhåller Djupsjöbacka.

Mälkki i nyckelroll

Dirigenten Susanna Mälkki valdes till samarbetsprojektets dirigent.

- Det är inspirerande att få jobba med unga människor som har en upptäckarmentalitet - det de saknar i erfarenhet kompenserar de i entusiasm, vilja och nyfikenhet. Det har varit en stor glädje för mig att jobba med studerande, säger hon.

Susanna Mälkki

- Det är fantastiskt att Sibelius-Akademins studerande får samarbeta med Juilliard, en av världens toppskolor. Att Sibelius-Akademin syns i New York är värdefullt och för de studerande är det en erfarenhet utan like, säger hon.

Inspirerar varann

Även vid Juilliard har uttagningar ägt rum för dem som deltar i utbytet från amerikansk sida. Det kan vara fråga om elever från hela världen som deltar i projektet.

Susanna Mälkki har fått välja ut de moderna verk av samtida tonsättare, bland annat har hon valt prisbelönade Jukka Tiensuus Mood (1999), för att inspirera kommande amerikanska tonsättarlöften.

- Tiensuus musik är intelligent och inspirerande och jag har redan fått positiv feedback från USA, säger hon.

De finländska elevernas resa går av stapeln den 21 - 30 mars. I höst, i augusti, gör sedan de amerikanska eleverna en svarsvisit som kulminerar i ett gemensamt uppträdande i Musikhuset.

- Vi är stolta över att kunna presentera Musikhuset och ordna en konsert i husets stora sal för våra amerikanska gäststudenter, säger Djupsjöbacka.

Projektet finansieras av de båda skolorna men också med stöd ur Jane och Aatos Erkkos stiftelse.