Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Borgerliga alliansen tar ny sats

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 12:56.
Annie Lööf
Bildtext Nu behöver vi långsiktiga linjedragningar, säger Lööf.
Bild: Patrick Trägårdh

- Jag ser fram emot att jag och mina kolleger får dra upp de långsiktiga riktlinjerna för att få väljarnas förtroende för en tredje regeringsperiod, säger centerledaren Annie Lööf.

Det är en regeringsallians med stora bekymmer som har samlats i Annie Lööfs barndomshem i Maramö i Småland. Både hennes Centerparti och Kristdemokraterna har i flera opinionsmätningar varit för små för att klara spärren på fyra procent till riksdagen. Skulle två av partierna i regeringsalliansen falla ut, är det inte säkert att Moderaterna och Folkpartiet skulle få motsvarande bättre valresultat, alliansens totala understöd har inte nått 50 procent på länge.

Den enda trösten för den borgerliga regeringsalliansen är att det inte finns någon motsvarande vänsterallians, Socialdemokraterna klarar sig visserligen bra under sin nya partiordförande som har svårt att få ihop en regering med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I vassen lurar Sverigedemokraterna som ingen vill samarbeta med, men kanske måste för att få majoritet.

2014 innehåller två val, till både EU och riksdagen. Det komplicerar samarbetet. Moderaternas partiledare, statsministern Fredrik Reinfeldt hävdar ändå att de mindre regeringspartierna får en synlig plats i regeringssamarbetet.

- Alliansen ger dem större plats, de har också större inflytande över budget och politik än vad de haft väljarstöd, säger Reinfeldt.

Inga stora nyheter

Det är ingen som väntar några riktigt stora nyheter från de fyra partiledarnas toppmöte, men de svenska journalisterna är rikligt på plats.

När partiledarna anlände till Maramö i går satt man några timmar i överläggningar men huvudprogrammet verkade vara att grilla korv med pressen och mata journalisterna med åtminstone en nyhet. De borgerliga regeringspartierna är särbon under EU-valet på försommaren. Sedan återupptar de sitt valasamarbete med stor koncentration för att vinna valet för tredje gången i rad.

När partiledarna avslutar sitt möte kommer de med fler detaljer kring gemensamma åsikter och satsningar i valkampanjen, men knappast något speciellt nytt.

Somliga anser att en sammanslagning av regeringspartierna kunde vara en räddning för borgerligheten, men tillsvidare tycks partiledarna anse det viktigare att bibehålla särarten. Rotation på ministerposterna är något många journalister hoppas på besked om för att få fart på en trött och dåsig regeringskoalition.