Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors vill stänga fyra barnhem

Från 2013
Uppdaterad 26.02.2013 08:55.
Bildtext Målet är att skapa större enheter.

Helsingfors stad kommer att stänga fyra mindre barnhem i staden. De nedläggningshotade barnhemmen finns i Gamlas, Forsby och Mellungsbacka, skriver Helsingin Sanomat i dag.

Det betyder att staden avstår från de mindre enheterna medan fyra anstaltinriktade barnhem återstår i höst. Staden vill dessutom avstå från den så kallade Etappienheten för barn som behöver särskild omsorg.

De anställda är förbluffade över beslutet. Förtroendeman Markku Koskinen med 36 år i branschen bakom sig säger att barnarbetet förlöper bättre ju mindre enheten är.

- Det märkliga är att nedläggningarna verkar vara avgjorda på förhand, säger Koskinen. Särskilt bekymmersamt är nedläggningen av Etappienheten med de mest problematiska barnen. Vart ska vi placera dem nu, frågar han. De behöver specialbyggda enheter med till exempel pansarglas.

Chefgen för barnskyddet i Helsingfors Sisko Lounatvuori vill inte kommentera nedläggningsplanerna. Det hela måste ses som en helhet, inte som enskilda verksamhetspunkter. Vi måste kunna svara på dagens behov och stärka vår verksamhet, säger Lounatvuori.

Målet med nedläggningarna är att skapa barnhem med fler än 30 platser i Helsingfors.