Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Färgbad ger mångsidiga upplevelser

Från 2013
Uppdaterad 26.02.2013 15:49.
Färgbad vid Kuntsis museum i Vasa
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Att färgbada med sina barn har under den senaste tiden blivit populärt. Färgbadskurser ordnas vid bland annat Kuntsi museum för modern konst i Vasa och de grupper man har i färgbad är helt fulla.

Programmet är inte längre tillgängligt
Bebisar får färgbada vid Kuntsi museum i Vasa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Genom färgbad är det meningen att barnet skall få utforska sin värld utgående från färger och få mångsidiga sinnesupplevelser. Färgbaden riktar sig till barn mellan fyra månader och upp till tre år. Johanna Kull är museipedagog och leder färgbadsgrupperna på svenska.

- Man undersöker färger tillsammans. Det handlar mycket om relationen mellan föräldern och barnet också. Man tittar på världen tillsammans säger Johanna Kull.

En färgbadstimme börjar alltid med att man undersöker en viss färg. Man börjar med så kallade torra material i den färgen, det vill säga tyger av olika slag. Småningom fortsätter man sedan med att måla med olika nyanser av den valda färgen och då är det livsmedel man använder. Man använder sig till exempel av inhemska bär, bärkrämer och gröt som färgats med livsmedelsfärg.

Museipedagog Johanna Kull vid Kuntsis museum
Bildtext Johanna Kull leder färgbadsgrupper
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Våra konstnärer är så unga att allt far i munnen, konstaterar Johanna Kull.

Att erbjuda färgbad åt barn är också ett sätt att bredda museets användarskara. Museet skall vara till för alla oberoende av ålder.

- Vi vill ha människor att komma till museet. Att det skall bli naturligt att komma hit och här händer någonting, säger Johanna Kull.

Färgbadsgrupperna är tvåspråkiga i Vasa. Förutom i Vasa kan man numera färgbada också i Jakobstad i barnens konstskola Balatako.