Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nutidskonsten inspirerar nya kuratorn

Från 2013
Uppdaterad 01.07.2015 15:40.
Bild: Erica Wulff/Pro Artibus

Juha-Heikki Tihinen är konstvetaren som har forskat, skrivit och frilansat på temat finländsk, nordisk och internationell nutidskonst. Vid årsskiftet började han som kurator för konststiftelsen Pro Artibus.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Tihinen ny kurator för Pro Artibus - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Jag är 2 dagar i veckan i Ekenäs. Andra dagar i veckan finns jag på Galleri Sinne i Helsingfors eller på resande fot runtom i Svenskfinland, berättar Tihinen som är bosatt i Helsingfors men har sina rötter i norra Österbotten.

Till hans uppgifter som kurator hör att hjälpa konstnärerna med deras utställningar, planera utställningsprogram och evanemang samt skriva texter. Nu skall Juha-Heikki börja planera utställningsprogrammet för 2014.
Efter att ha ägnat mycket tid åt att forska i äldre konst uppskattar han stort att nu få jobba med levande människor.

- Det är alltid spännande att se hur de använder sin fantasi och skapar nya verk, ta del av deras kreativitet och nya idéer.

Borde då Pro Artibus utvecklas på något sätt i Ekenäs?
- Jag tror att linjen blir tydligare då det är endast en kurator som jobbar inom stiftelsen. Med tanke på framtiden så tror jag det är bra att vara multidimensionell.

Konst förgyller vardagen

Pro Artibus är en fristående del av Svenska kulturfondens organisation med utställningsverksamhet, konservering och gästateljéer i Ekenäs, Helsingfors och Vasa. Stiftelsen förvaltar och förkovrar också en konstsamling bestående av verk av finlandssvenska konstnärer.

Konstsamlingen kräver också Juha-Heikki Tihinens engagemang och för tillfället ser han över deponeringspunkterna.Tavlor som har varit deponerade i tio år skall nu omplaceras. Idag är det allt fler instanser som tar kontakt och hör sig för om ett konstverk för arbetsplatsen.
- Ett konstverk kan erbjuda ett välkommet avbrott i rutinerna på arbetsplatsen. Man kan se på det och bli på gott humör.