Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Fiskafänge i skatteparadis

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2014 13:52.
Mete med metspö
Bild: YLE/Arja Lento

-Fishing (att fiska) är inte tillåtet, förklarar överinspektör Ann-Sofi Johansson på skatterevisionsenheten när jag intervjuar henne om informationsutbytesavtal med skatteparadis. Vadå fiska?

Finland och de nordiska länderna har under de senaste åren undertecknat ungefär 40 informationsutbytesavtal med länder som kan betecknas som skatteparadis. TIEA-avtalen (Tax Information Exchange Agreement) gör det lättare för våra skattemyndigheter att få ut information från de här länderna om företag och individer som möjligen fifflar med sina skatter.

Men alla medel är inte tillåtna, berättar överinspektör Ann-Sofi Johansson. Det är således inte möjligt att idka det som kallas fishing, att fiska.

Ann-Sofi Johansson, Johansson, överinspektör, skatteförvaltningen
Bild: YLE/Evert Rönnqvist

-Vi kallar det fishing om man bara tror att det finns någon information i ett visst land, förklarar hon. Den information som vi ber om måste vara ganska specifik. På den punkten är avtalen tydliga.

Men skulle det inte vara lättare för Johansson och hennes kollegor att kunna ge sig ut på fiskafänge i världens skatteparadis i jakten på de fula fiskarna? Att chansa.

-Visst vore det lättare för oss, men det tillåter inte avtalen.

För att Ann-Sofi Johansson ska kunna skicka ut en förfrågan om information till förslagsvis Panama krävs det att följande villkor uppfylls:

1. Det måste pågå en skatterevision (utredning) om en person eller ett företag.
2. Man ska meddela den andra staten vilken tidsperiod det rör sig om.
3. Det ska handla om en förseelse som kan tänkas bryta mot finsk skattelagstiftning.
4. Det krävs att man klart definierar vad man är ute efter; det räcker alltså inte att bara säga att en person eller ett företag har ett konto i landet i fråga.

Men alla vi andra kan ju gå och fiska. Därför vill vi på Svenska Yle Fakta bidra till att alla som är nyfikna på till exempel skatteparadis fritt kan fiska efter information. Den här länken som upprätthålls av en grupp grävande journalister är en bra början:

http://www.investigativedashboard.org/

Hör gärna av er om ni upptäcker något intressant som ni tycker vi kunde spinna vidare på.

Lycka till med fiskafänget!

Mer om ämnet på Yle Arenan