Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors kräver skärpt lag för att komma åt skatteparadis

Från 2013
Skatteparadis
Bildtext Helsingforspolitiker kräver nu att upphandlingslagen skärps för att komma åt företag med kopplingar till skatteparadis.

Helsingfors försöker nu genom att kräva skärpt lagstiftning komma åt företag med kopplingar till skatteparadis. Det här måste göras eftersom Helsingfors inte kan ta i bruk strängare regler än vad den nuvarande upphandlingslagen möjliggör.

Frågan har aktualiserats i samband med skatteparadisutredningen som ska behandlas på nytt i stadsstyrelsen på måndag. Utredningen bordlades på stadsstyrelsens förra möte eftersom beslutsförslaget inte gav rum för några konkreta åtgärder i frågan. Enligt uppgifter till Yle Huvudstadsregionen kommer stadsstyrelsen nu på måndag fatta beslut om att närma sig finansministeriet med krav på skärpt lagstiftning.

- Det finns en stark vilja inom alla partier att göra någonting konkret när det gäller att komma åt skatteparadisen. Därför var vi inte nöjda med att enbart anteckna skatteparadisutredningen för kännedom, säger Thomas Wallgren (SDP), som i en motion tog initiativet till utredningen.

Skriver brev till Urpilainen

Samlingspartiets gruppordförande Lasse Männistö bekräftar att partiet vill vara aktivt i frågan.

- Vi strävar efter en aktiv roll och funderar på hur vi kan påverka på nationell nivå. Det bästa vore att vi Helsingforspolitiker skriver ett brev till finansminister Jutta Urpilainen (SDP) där vi kräver att staten skärper lagstiftningen, säger Männistö.

Björn Månsson, som deltog i skatteparadisförhandlingarna för SFP:s räkning, säger att möjligheterna att påverka staten torde vara goda.

- Beslutsfattarna i Helsingfors stad är välrepresenterade i riksdag och regering och det borde ge ett visst inflytande, säger Månsson.

Också på EU-nivå diskuteras vad som borde göras för att komma åt skatteparadisen, men Helsingfors försöker nu i första hand påverka staten. Thomas Wallgren siktar ändå högt i frågan.

- Helsingfors kan bli ledande i världen när det gäller att undvika att köpa tjänster av företag med kopplingar till skatteparadis, säger Wallgren.