Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Samma genfel bakom fem psykiska sjukdomar

Från 2013
Uppdaterad 28.02.2013 19:56.

Forskare har hittat samma genetiska avvikelser hos människor med fem olika psykiska sjukdomar. Det här bevisar att psykiska sjukdomar såsom autism och schizofreni överlappar varandra och kan bero på likadana biologiska orsaker.

Forskningsgruppen har undersökt över 33 000 personer som lider av bipolär sjukdom, svår depression, ADHD, autism och schizofreni. Hos de här patienterna har det skett små förändringar i gener som reglerar kalciumflödet i hjärnans neuroner.

Carl Gahmberg som är professor emeritus i biokemi vid Helsingfors universitet kommenterar att det är frågan om ett viktigt vetenskapligt resultat.

- Det intressanta är just det att många psykiska sjukdomar verkar bero på samma genetiska modifikationer.

Professor Gahmberg tillägger att det här ger hopp om att man i framtiden skulle kunna diagnostisera hur stor risk folk har att insjukna i de aktuella psykiska sjukdomarna.

- I bästa fall kan man också hitta mediciner för att påverka kalciumkanalerna så att personerna med de här genfelen skulle kunna klara sig helt utan symptom.

Vetenskapsmän- och kvinnor från 19 olika länder deltog i den amerikanskledda forskningen. De undersökte också generna hos 28 000 friska kontrollpersoner.

Enligt den medicinska tidskriften The Lancet kan upptäckten underlätta diagnostiseringen av de här sjukdomarna och bidra till utvecklandet av nya läkemedel.