Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kaste familjeprojektet vill få mera fokus på barnen vid skilsmässa

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2014 16:02.
Pamela Antila
Bildtext Pamela Antila jobbar inom Kaste familjeprojektet
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Familjer som ska skilja sig skall få mera hjälp. I familjeprojektet Kaste i Österbotten hjälper man kommunerna att utveckla sin hjälp till familjer i skilsmässa. Pamela Antila jobbar i projektet som speciellt fokuserar på barnen i skilsmässan.

- I kommunerna Vasa, Korsholm. Vörå och Laihela utvecklar man som bäst en modell för samtals serie i ett tidigt skede för föräldrar som genomgår skilsmässa, berättar Antila.

Kommunerna har också behov av att utveckla olika former av stödgruppsverksamhet för både föräldrar och barn i skilsmässa. Dessutom behöver man förbättra färdigheterna hos de som möter familjer i skilsmässa. De familjer som Pamela Antila mött i sitt arbete har haft många olika behov av hjälp.

Programmet är inte längre tillgängligt
Pamela Antila jobbar inom Kaste projektet i Österbotten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Svårigheterna har ofta handlat om att man har svårt att prata med varandra om saker som gäller barnen utan att börja gräla. Man har kanske svårt att enas om var barnen skall bo och hur träffarna skall gå till, säger Antila.

Kaste familjeprojektet har nu pågått i ungefär ett år och nu kommer man att börja utvärdera det arbete man hittills gjort och bland annat höra de familjer som deltagit i samtalen. Att ge stöd vid skilsmässa är något kommuner redan jobbar en hel del med, men Antila hoppas att Kaste familjeprojektet lyckas stärka det här arbetet.

- Nu handlar det om att utveckla och stärka stödet och att göra fokuset på barnen tydligt, säger Antila.