Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

”Först nu känner jag att jag verkligen lever…”

Från 2013
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Natalia Storm

Natalia Storm föddes i Moskva, och under sin uppväxt bodde hon på flera olika ställen i det som då var Sovjetunionen. Hon utbildade sig till ingenjör och fick jobb på kärnkraftverket i Tjernobyl, där hon arbetade fram till olyckan i april 1986.

I början av 1990-talet träffade Natalia en man från Finland och hon bor numera i Korsholm.

Natalia Storm har nyligen utbildat sig till life coach och hon säger att det var omvälvande, för hon känner att hennes liv nu har ett djup som det inte hade tidigare.

- En person som kör längs E8:n med en hastighet av 120 km i timmen kan säga att hon har sett skogen – för där finns massor av skog. Men egentligen har man inte sett nånting, man har bara susat förbi. säger Natalia.

- Så levde jag tidigare! Det var full fart hela tiden, och jag hade alltid bråttom.

Natalia trivdes med det liv hon levde, men när hon började ägna sig åt coaching insåg hon att hon egentligen aldrig hade levat, utan hon hade bara ”sett livet”.

Nu upplever hon att hennes liv har fått ett djup som det inte hade tidigare.

Jag besökte Natalia i Singsby för att spela in ett Samtal om livet, och vi skulle prata om några av de omständigheter som har gjort henne till den person hon är idag. Och Natalia berättade – livligt och energistk! Och energi, i olika former, spelar en viktig roll i Natalias liv.

Under skoltiden var Natalia hon som hon säger ”tokig i fysik”, och det ledde så småningom till att hon utbildade sig till ingenjör, med inriktning på atomenergi.

Samtidigt som Natalia studerade på högskolan i Odessa i slutet av 1970-talet deltog hon också i studiecirklar där man fördjupade sig i bland annat parapsykologi. Hon såg ingen motsättning mellan studierna och det som var hennes hobby.

- Allt handlar om energi, säger Natalia och förklarar att energin är evig, och att vi alla är en del av ett och samma energiflöde.

När Natalia Storm var klar med studierna , år 1981, fick både hon och hennes första man jobb på kärnkraftverket i Tjernobyl, och året därpå föddes dottern Tina.

- Jag var en superlycklig ung ingenjör, berättar Natalia.

- Jag sjöng när jag förde flickan till dagis, och tänkte att oj vilket liv jag har!

Natalia tyckte att hon hade allt man kunde önska sig – ett intressant arbete, familj, bostad i en nästan nybyggd stad och dessutom hög lön.

Natalias liv förändrades dramatiskt i och med den förödande kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i april 1986. Natalia skulle egentligen ha varit på jobb den dagen, men hon var hemma med dottern som var sjuk.

En tid senare skilde sig Natalia från sin första man, och så småningom träffade hon en man från Finland. De gifte sig år 1993.

Natalia Storm flyttade till Singsby, lärde sig svenska, utbildade sig till artesan, ägnade sig åt porslinsmålning och började jobba som timlärare vid Vuxeninstitutet i Korsholm.

När Natalia för några år sedan kom i kontakt med en coach från Sverige insåg hon att det var just coaching hon själv ville ägna sig åt. Hon gjorde slag i saken och anmälde sig till en utbildning i Stockholm, och nu jobbar Natalia själv som life coach och hjälper andra att reda ut vad de egentligen vill göra med sina liv.

- Det finns så många intressanta saker i livet som vi inte hinner uppleva bara för att vi tror att vi måste springa i ekorrhjulet hela tiden. Vi ser inte vilka fantastiska möjligheter vi alla har inom oss, säger Natalia Storm.

Samtal om livet med Natalia Storm sändes första gången 28.2.2013, och programmet sändes på nytt 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan