Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sämre service för Kristinestadsborna när staden sparar

Från 2013
Vy över Kristinestad sett från den gamla järnvägsbron
Bildtext Infarten till Kristinestad ska åtgärdas, men investeringen skjuts fram.
Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik

Tekniska chefen Joakim Ingves i Kristinestad är bekymrad över det ekonomiska läget. Staden tog svåra sparbeslut i slutet av förra året och en av konsekvenserna är att invånarna kan få vänta längre på service.

Fastighetschef Joakim Ingves
Bildtext Joakim Ingves.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Sparåtgärder i Kristinestad drabbar servicen

Programmet är inte längre tillgängligt

- Eventuellt påverkas öppethållningstiderna och beviljande av bygglov kan försenas med ett par månader. När staden är i en sådan här ekonomisk situation vädjar vi från tekniska centralen till kommuninvånarna att de ska ha förståelse för att vi inte klarar av att hålla servicen på den nivå som den har varit under åren, säger Ingves.

Dessutom kommer det inte kommer att vara möjligt att anställa vikarier i lika hög grad och flera investeringsprojekt som är i startgroparna föreslås skjutas på framtiden.

Bland annat byggande av lätta trafikleder i Lappfjärd, som beviljades 325 000 euro i budgeten. De pengarna förflyttas nu till 2014 enligt ett förslag till stadsstyrelsen.

De planerade åtgärderna av järnvägsbron och infarten till staden, samt renoveringen av svenska högstadiet, flyttar också fram med åtminstone ett år.

Stadsdirektören och ekonomichefen förslår för stadsstyrelsen att investeringar för sammanlagt 890 000 euro skjuts fram.

Det betyder att bruttoupplåningen sänks till 6 860 500 euro. Stadsstyrelsen behandlar budgetändringen på sitt möte på måndagen.