Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Samtal om musik och minnen

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bildtext Foto: Marcus Rosenlund

Har dagen har varit full av stress och bekymren tynger ned sinnet, då känns det genast lite bättre när man lyssnar en stund på sin favoritmusik. Musiken lindrar ångest, skänker tröst och skapar minnen: årtionden senare kanske du minns exakt var du var när du hörde den där speciella låten.

Musikterapi används numera bland annat inom psykoterapin för att behandla autistiska barn. Strokepatienter får också hjälp av musikterapi; även om man har förlorat talförmågan så är det möjligt att man kan sjunga. Också psykiska trauman går att lindra med hjälp av musik: vissa minnen som patienten inte kan uttrycka verbalt, kan gå att få fram via musiken.

”Samtal kring musik och minnen” är en diskussionsgrupp som sammanträder på måndag kvällar i Folkhälsans regi. Henrica Fagerlund är utbildad musiker och musikpedagog och gruppen är en del av hennes studier. Fagerlund besökte Morgonöppetstudion och berättade om sin syn på musiken och vad dess helande kraft baserar sig på.

”Samtal kring musik och minnen” anordnas varje måndag kl 13:00 på Seniorhuset i Helsingfors, på Mannerheimvägen 97. Kontakta Henrica Fagerlund på numret 050-441 6379 för mera information.