Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Cloud Atlas - njutningsfull filmupplevelse

Från 2013
Cloud Atlas
Bild: Warner Bros.

Cloud Atlas

Regi: Tom Tykwer, Lana och Andy Wachoski

Handling:

Cloud Atlas består av sex olika berättelser som alla hör ihop. Vi möter bl.a. en ung kolonisatör på 1800-talet som kämpar för att rädda en slav, en fattig missförstådd kompositör på 1930-talet, en kvinnlig journalist på 1970-talet som undersöker ett kärnkraftverk, en äldre förlagschef i nutid som blir inspärrad på ett ålderdomshem, ett framtida dystopiskt samhälle med en genetiskt producerad betjänt som kommer att leda ett uppror och ännu längre in i framtiden ett postapokalyptiskt samhälle där människor lever primitivt och terroriseras av vildar.

Johanna tycker:

Filmen är baserad på romanen Cloud Atlas av David Mitchell, en roman som man ansett vara omöjlig att filmatisera. När nu Tykwer och syskonparet Wachoski tar sig an Cloud Atlas så väljer de att helt spränga den kronologiska ordningen och istället korsklippa mellan de sex olika berättelserna. Slutresultatet känns som om man tagit ett pussel, klippt sönder det ytterligare och sedan kastat alla bitar upp i luften.

Det bärande temat i filmen är frihet och människans kamp för det hon tror på. Men också hur våra liv är sammanbundna med andra mänskor och att allting vi gör har konsekvenser. De här konsekvenserna sprider sig som ringar på vattnet både framåt och bakåt i tid och rum.

Cloud Atlas är en njutningsfull filmupplevelse, en berättelse som visar på den nära kopplingen mellan film och dröm. Men ju mer regissörerna sedan försöker förklara och ge ledtrådar för hur vi skall tolka det hela desto plattare blir det. Det här är mer en film som fungerar så länge man ger sig hän åt berättelsen, när alla pusselbitar faller ner är slutbilden kanske inte längre fullt så magisk.