Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Beautiful Creatures - inget nytt men underhållande

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Beautiful Creatures
Bild: Warner Bros.

Beautiful Creatures

Regi: Richard LaGravense

Handling:

Ethan Wate (Alden Ehrenreich) går sista året i high school och bara väntar på att få lämna den lilla småstaden Gatlin. Allting är tråkigt och ingen verkar ha några ambitioner. Men så en dag dyker en ny flicka upp i skolan, Lena (Alice Englert) är speciell, hon är blek, har mörkt långt hår och drar sig undan de andra. Ethan blir genast förtjust och attraktionen verkar vara ömsesidig men det finns förstås problem. Lena kommer från en annorlunda familj, hon är en ”besvärjare” eller en slags häxa. Men inte nog med det, hennes 16-års dag är på kommande och då avgörs hennes framtid, blir hon en besvärjare som kämpar för det goda eller för den onda.

Johanna tycker:

Beautiful Creatures är första delen i serie ungdomsromaner med samma namn av Kami Garcia & Margaret Stohl. Tematiskt fortsätter den i samma spår som Harry Potter och Twilight, missförstådda tonåringar med magiska krafter. Här kommer inte heller Beautiful Creatures med nåt nytt men den är underhållande. Dessutom har man lyckats skapa en riktigt klassisk drömpojkvän i Ethan, en ung man som är snygg, sportig och populär i skolan men som också är smart, känslig och läser mycket böcker.
Det som fungerar mindre bra är kopplingen till inbördeskriget i USA. Ethan och Lena är sammanbundna till personer som levde under 1800-talet och hamnade i frontlinjen mellan nord-syd, visserligen accentuerar det här Romeo och Julia-kopplingen men hela historien känns påklistrad. De som strålar i filmen är Jeremy Irons och Emma Thompson och när Thompson kommer igång som den konstiga grannfrun med många ansikten så stjäl hon nästan hela filmen.