Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stadsbibliotek prövar söndagsöppet

Från 2013
Uppdaterad 03.03.2013 16:46.
Aaron och Marina Gunell.
Bildtext Aaron och Marina Gunell gillar att biblioteket har söndagsöppet.

Under mars och april har Vasa stadsbibliotek öppet också på söndagar. Det är testperiod för att se hur intresset bland besökarna är.

Informatör Susanna Saari.
Bildtext Informatör Susanna Saari.

- Önskemålet om söndagsöppet kommer från våra kunder. Vi gjorde en enkät om biblioteket och högst på önskelistan fanns längre öppethållningstider och söndagsöppet, säger informatör Susanna Saari.

Testet finansieras av projektpengar som biblioteket har fått av undervisnings- och kulturministeriet.

Kan det bli en förlängning?
- Inte i år, men kanske nästa år om vi har många besökare under vår testperiod. Men i så fall behöver vi förstås mera pengar till vår verksamhet, säger Saari.

Under första söndagen var det ganska tomt bland bokhyllorna.
- Det beror säkert på att det är sportlov, det är många som är på resa och kommer hem först i dag. Vi hoppas att fler hittar hit nästa söndag, säger Saari.

Har ni något visst besökarantal ni hoppas uppnå?
- Under lördagar har biblioteket 400-450 besökare, vi hoppas på en liknande siffra eller kanske lite lägre, säger Saari.

Mor och son Gunell ger tummen upp

Marina Gunell och hennes son Aaron är på jakt efter spännande barnböcker. Båda tycker att söndagsöppet är en mycket bra idé.

- På vardagarna kommer vi hem först 17-18-tiden och då ska det fixas middag och läsas läxor så det blir inte av att vi åker någonstans efter det. På söndagar har vi tid att i lugn och ro gå runt och kolla på böcker, säger Marina Gunell.

Vasa stadsbibliotek har öppet klockan 11-15 till och med 28 april. Avdelningen Nyhetsområdet och tidsskrifter har öppet som vanligt under testperdioden, det vill säga varje söndag klockan 10-15.