Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trakasserier och "hundmat" på lyxkrogar

Från 2013
Uppdaterad 05.03.2013 09:49.
Bild: Yle

Flera personer berättar om trakasserier och mental press inom restaurangbranschen. Till och med fysiskt våld kan förekomma från ägarens eller chefens sida. Yle nyheter har fått in flera berättelser av både kockar och servitörer inom branschen och många har upplevt mobbning. Samtidigt är få beredda att klaga, av rädsla för att förlora eftertraktade jobb på fina restauranger.

En av dem som berättar om sina erfarenheter kallar vi Hanna. Hon arbetade tidigare som servitris på en lyxrestaurang i Helsingfors. Det handlade om fem rätters toppmenyer och kraven var hårda. Hanna märkte direkt att stämningen var spänd och jargongen elak.

- Det förekom mycket fräsande och man sade väldigt elakt till varandra. Det märkte man framför allt i början, men sedan blev jag van, berättar Hanna. Oftast var det ägaren eller restaurangchefen som kom med verbala påhopp.

Sexuella trakasserier hörde till vardagen

Ägaren kunde komma gående rakt fram emot mig och säga "dra åt fittan", i stället för att säga ursäkta, säger Hanna. Verbala och sexuella trakasserier hörde till vardagen och alla arbetstagare blev åthutade. Det söktes hela tiden en ny kock till restaurangen eftersom ingen orkade stanna någon längre tid.

- Också männen lämnade stället med gråten i halsen, det var en så grov arbetskultur i köket. Kvinnorna råkade mera ut för den chauvinistiska jargongen. En del av de manliga kockarna blev till och med slagna av ägaren om ägaren råkade tappa nerverna. En kock berättade åt mig att han hade slagits med knytnäven rakt i ansiktet.

- Jag frågade om han hade gjort en anmälan och han svarade nej, eftersom han skulle förlora arbetet. Han var en bra kock och han höll fast i jobbet med tänder och klor, han tänkte att han måste stå ut med det här för att behålla jobbet. Det handlade om att leda genom att skapa rädsla, en kultur av rädsla, berättar Hanna. Kuvandet syntes också i att personalen fick nästan oätlig mat, trots att de jobbade på en lyxrestaurang.

- Ibland var det så hemsk mat att jag inte kunde äta den. Det kändes som om personalen matades med hundmat. Det var ett sätt att visa att vi har inget värde, för att bryta ner vårt självförtroende, berättar Hanna.

"Chefen var hemsk"

Själv sade Hanna upp sig efter en månad och har idag bytt bransch. Men det är många andra i restaurangköken som upplever trakasserier dagligen. När Yle nyheter bad in berättelser om arbetskulturen inom branschen via Facebook har flera personer berättat om orimlig arbetstakt, mental press och trakasserier.

- Trots att huset är fullt är ingen nöjd, ingenting räcker. Som tur jobbar man inte för att få tack - men förstås skulle det vara roligt att höra någon gång, berättar en kvinna som arbetar inom hotellbranschen sedan tio år tillbaka.

- Obetald övertid förekommer varenda dag, arbetstid på upp till 15 timmar är ett vanligt arbetspass. Ersättningar som inte fungerar. Jag har jobbat med massor av olika sjukdomar, feber, stressutslag, ryggskott, listan kan göras lång. Senaste december jobbade jag över 300 timmar, berättar en manlig kock.

- Chefen talade illa om andra arbetstagare med en och försökte dra med en i diskussionerna. Då trivdes jag med själva arbetet och kunderna, men chefen var ju fullständigt hemsk som arbetsgivare, berättar en servitris som sommarjobbade på en restaurang, utan vare sig kvälls- eller veckoslutstillägg.

- Mental press och verbala trakasserier från arbetsledningen. Skrikande och kränkande språk från köksmästaren som gör ett annars jätteroligt jobb till ett riktigt mentalt tungt jobb, berättar en man, som arbetar som bagare på en lunchrestaurang.

Diskussion om artikeln