"Småföretagare får inte hjälp av Konsumentverket"

Radio Vega Västnyland: Konsumentskyddet hjälper inte småföretagare
Konsumentskyddslagen finns till för att skydda konsumenterna. Om småföretagare får problem med serviceleverantörer kan de ändå inte vända sig till konsumentskyddet. Det fick en frisör i Ekenäs och hennes kolleger erfara då de fick problem med sin bankkortsterminal.
Kerstin Wikström och hennes kolleger i Ekenäs bytte i höstas leverantör för sitt kassasystem och efter en tid blev det problem med betalningar som kunderna gjorde. De dök aldrig upp på frisörernas konton.
Nu är Wikström och hennes tre frisörkolleger så upprörda att de sagt upp avtalet med leverantören för bankkortsterminalen och återgått till en tidigare leverantör, men det finns betalningar som cirkulerar någonstans i cyberrymden.
- Jag har ringt till min branschorganisation och jag har av dem fått ett telefonnummer till en jurist, berättar Wikström. Men juristen talar bara finska så honom har jag inte ringt ännu. Men snart är jag så arg att jag gör det i alla fall, trots att min finska inte är den bästa, säger Wikström.
- Jag har också ringt Konsumentombudsmannen, berättar Wikström, men eftersom det handlar om ett avtal mellan två företag så kan han inte hjälpa oss. Och han kunde inte heller säga vart jag skulle vända mig, fortsätter hon.
Enmansföretag i svag position
Konsumentskyddslagen finns uttryckligen till för att skydda konsumenterna. Lagen gäller inte näringsidkare.
- Tanken är att näringsidkare ska få hjälp av sina branschorganisationer eller av egna jurister, konstaterar Jukka Kaakkola som är jurist på Konkurrens- och konsumentverket.
Är enskilda näringsidkare i de här sammanhangen rättslösa?
- Man kan inte säga att de är rättslösa, svarar Kaakkola, men man kan säga att de kan vara i en svag position. I praktiken kan småföretagare vara ganska nära den position som vanliga konsumenter befinner sig i.
Storföretag har egna experter
På Företagarna i Finland håller man med om att näringsidkarnas position är svag.
- Konsumentskyddslagen borde gälla också för enskilda näringsidkare, säger Stephan Rantala, styrelsemedlem i Företagarna i Finland.
- Storföretagen och de medelstora företagen har sina egna experter, konstaterar Rantala. Därför borde de enskilda näringsidkarna skyddas på ett bättre sätt. Och det bästa skyddet är lagen, betonar Rantala.
På Konkurrens- och konsumentverket medger Jukka Kaakkola att småföretagare ofta befinner sig i en situation som påminner om den vanliga konsumentens situation. Det här är en utmaning för lagstiftaren.
- Kanske kunde man tänka sig att småföretagare som är enskilda personer kunde få en del fördelar på samma sätt som konsumenterna, funderar Kaakkola.
Borde småföretagare (i stil med frisörer) betraktas som vanliga konsumenter i det här fallet?
- Inte exakt som konsumenterna, svarar Kaakkola, men de kommer ganska nära.
Ny månad och nya räkningar
Vilka konsekvenser den trilskande bankkortsterminalen har för Kerstin Wikström och hennes kolleger i Ekenäs vet hon inte ännu. Februari har övergått i mars och räkningar ska betalas.
- Vi står nu hjälplösa här, säger Wikström. Vi kan inte använda vår bankkortsterminal.
Vem är det som har ansvar för det här?
- Fast de ansvariga på leverantörssidan har försökt förklara den här kedjan från vår betalterminal tills vi har betalningarna på kontot så förstår vi ändå inte, suckar Wikström.