Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lettland ansöker om euromedlemskap i dag

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 12:56.
Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis
Bildtext Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis
Bild: EPP-ED Group

I dag lämnar Lettlands regering in en formell ansökan om medlemskap i eurozonen, så att landet kan ta euron i bruk den 1 januari 2014. Majoriteten av letterna är emot euron, men övergången väcker inga större protester. Stödet håller dessutom långsamt på att stiga.

- Jag är negativ, vi såg att priserna gick upp i Estland och de kommer att gå upp här också, säger Aira, en äldre dam.

- Vi är redan i eurozonen, det är bara valutan vi inte har än, säger en man i 35-40-årsåldern, och hans tre kompisar nickar. Det är lika bra att ta euron i bruk när vi ändå följer samma politik som alla andra.

- Nej, men det var ju alltid självklart, säger Anna, en annan äldre dam. Det är det nästa naturliga steget. Fast jag tycker inte själv att det är så bra, många experter säger att vi kommer att förlora EU-stödpengar på att introducera euron.

Vi står på en blåsig tågperrong i Jurmala och euron verkar inte vara ett spontant samtalsämne här. En anledning är väl att letterna inte brukar öppna sig så lätt, men samtidigt så känns euron också som ett faktum. Att inte stiga på eurotåget som startade i Estland år 2011 skulle vara näst intill omöjligt.

Premiärminister förstår skeptiker

- Litauen talar om att införa euron år 2015, ett år efter oss, säger Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis. Polens regering markerade tydligt i december att den vill införa euron genast när det är möjligt.

Dombrovskis förstår skeptikerna, det talas ju hela tiden om att euron är i kris. Men euron är inte själv anledningen till krisen och misstagen med euron har åtgärdats, säger han. Dombrovskis tror inte att priserna kommer att stiga i samband med att euron tas i bruk. I fall de gör det, så vägs ökningarna upp av att inflationen har varit låg i flera år.

- Det att Lettland i flera år har anpassat sin ekonomi till euron och konvergenskriterierna har redan gjort att priserna har stigit mindre än annars.

På tåget från Jurmala säger drygt 20-åriga Elina att hon känslomässigt är emot euron, men att hon vet att det är bäst för Lettland med mer EU, inte mindre.

- Vi måste introducera euron, det är logiskt. Men det är synd att överge våra lettiska lats, för den egna valutan är viktig för den nationella identiteten.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna stöder ungefär var tredje lett övergången till euron.

Gustaf Antell