Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hivsmittat spädbarn botades

Från 2013
Uppdaterad 04.03.2013 19:16.
Bild: Juha-Pekka Inkinen / YLE

En amerikansk flicka som föddes hivsmittad ser ut att ha blivit botad från viruset. Det rapporterade amerikanska forskare vid en aids-konferens i Atlanta på söndagen.

Då flickan föddes fick hon en stark kombination av tre vanliga läkemedel mot hiv. Medicineringen inleddes redan inom de första 30 timmarna efter hennes födsel, innan hennes läkare i Missisippi ens visste om hon var hivsmittad. Mammans smitta konstaterades strax före förlossningen. Läkaren beslöt då att ge flickan starkare och snabbare medicinering än vad hiv-smittade spädbarn i allmänhet brukar få.

Nu är flickan två och ett halvt år gammal och fri från viruset, trots att hon inte fått någon medicinering på nästan ett år. Det var inte meningen att medicineringen skulle avbrytas. Flickans föräldrar avbröt vården och försvann då flickan var 18 månader gammal. När de återvände så visade det sig att viruset försvunnit. I nuläget syns bara gamla, genetiska spår av viruset i flickans blod. Läkarna kan tillsvidare ändå inte garantera att barnet inte utvecklar hiv igen.

Fallet kan bli banbrytande för vård av hivsmittade spädbarn. Enligt FN föddes ungefär 300 000 barn med hiv år 2011.

Hittills anses bara en person ha botats från hiv. Timothy Ray Brown i San Francisco genomgick en benmärgstransplantation och fick benmärg av en sällsynt donator som är resistent mot hiv. Den behandlingen var komplicerad och riskabel, men Brown har inte behövt ta hivmediciner sedan transplantationen för fem år sedan.

Läs också: Finländsk aidsexpert hoppfull