Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Seniorer och stödpersoner i dejting-djungeln

Från 2013
Bild: Yle/Karin Filén
Programmet är inte längre tillgängligt
Morgonöppet: Tamara Bergkvist från Helsingfors Mission - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tamara Bergkvist koordinerar volontärarbetet vid Helsingforsmission.

- Många äldre människor kontaktar oss och säger att de är väldigt ensamma. Det här är ett stort problem, konstaterar Bergkvist i Morgonöppet. Ofta vill seniorerna helt enkelt ha någon i sitt liv, och då kan det fungera bra med en stödperson.

Bergkvist är den som försöker para ihop seniorerna med en passlig stödperson. Ett pussel som kan vara ganska knepigt.

- Jag försöker kolla att de inte bor för långt ifrån varandra men också fundera intuitivt, kommer de här två att komma överens? Men först får senioren och stödpersonen ha en försöksperiod då de träffas tre gånger innan jag ringer upp dem båda separat för att fråga hur det har gått.

Med andra ord får senioren och stödpersonen dejta inan de bestämmer sig för att bli ihop eller inte. Och om det inte sade klick kan man göra slut via Bergkvist.

- Ungefär så går det till. Om det inte fungerar fattar vi gemensamt beslutet att bryta kontakten, och då letar jag fram en ny stödperson.

Stödpersonerna uppmanas att hålla kontakten med senioren i minst ett år och träffas två gånger i månaden.

Östra Helsingfors i fokus

I östra Helsingfors har man under senare år inte ens haft möjlighet att ordna hemvård på svenska. Därför har nu Socialverket tagit initiativet till SenioRöst, ett samarbete med bland annat Svenska pensionärsförbundet och Folkhälsan.

- Vi vill veta vad seniorerna i östra Helsingfors behöver och vill ha, berättar Bergkvist.

På tisdag eftermiddag kl 14 ordnas en träff i Gårdsbacka åldringscentral. Både hugade volontärer och seniorer är välkomna att delta.