Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kardinaler samlas i Vatikanen

Från 2013
Uppdaterad 04.03.2013 13:28.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den katolska kyrkans kardinaler har samlats i Vatikanstaten för att förbereda den konklav som ska välja ny påve efter Benedictus XVI, som avgick från posten.

Under ledning av kardinal Angelo Sodano ska de 115 kardinaler som har anlänt till Rom överväga vem av dem som bäst lämpar sig som kandidater för påveskapet. Datumet för den egentliga konklaven klarnar under veckan.

Det finns ingen självklar efterträdare till Benedictus XVI. Många anser att det är på tiden att den katolska kyrkan får en liberal påve som dessutom inte är från Europa.

- En latinamerikansk påve är möjlig. Allt är möjligt!, säger den portugisiske kardinalen Jose Saraiva Martins.

Under 80-åringar får rösta

Enligt en icke-namngiven pensionerad kardinal har påvens oväntade avgång rört om i beräkningarna så att vem som helst kan väljas.

- När Johannes Paulus II dog år 2005, hade alla funderat på en efterträdare redan i månader, så konklaven var kort. Den här gången har påvens avgång som saknar motstycke rört om i alla beräkningar, säger den pensionerade kardinalen.

Två kardinaler deltar inte i det förberedande mötet eller konklaven. Den indonesiska kardinalen Julius Darmaatjadja uppger sig vara i för dåligt skick för att resa, och den skotska kardinalen Keith O'Brien avgick förra månaden efter uppgifter om förhållanden som han hade haft med olika män.

Alla kardinaler som är under 80 år gamla har rösträtt. Också äldre kardinaler än så får delta i konklaven fastän de inte kan rösta.

Normalt börjar den katolska kyrkan välja ny ledare åt sig 15-20 dagar efter att påven har dött.

(AP, AFP, BBC)