Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Borgaregatans skola togs i bruk efter renoveringen

Från 2013
Uppdaterad 04.03.2013 14:53.
Levi Backholm, Matilda West och Melinda Vuorenmaa går i Borgaregatans skola
Bildtext Levi Backholm, Matilda West och Melinda Vuorenmaa går i Borgaregatans skola
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Stämningen bland både elever och lärare var hög då skolarbetet kunde återupptas i den nyrenoverade Borgaregatans skola i Vasa. I den nyrenoverade skolan har man speciellt satsat på trivsel, ny teknik och säkerhet.

- Det är jättefint här. Det är mycket färger och fint, säger eleverna Melinda Vuorenmaa och Matilda West.

I över ett år har lärarna och eleverna varit utlokaliserade i pedagogiska fakultetens gamla byggnad i centrum av Vasa medan Borgaregatans skola renoverades.

I den nyrenoverade skolan har man bland annat satsat på solpaneler på taket som bidrar till uppvärmningen. Ny teknik som man satsat lite extra på är också de interaktiva tavlorna som klassrummen är försedda med. En interaktiv tavla ger nya möjligheter i undervisningen säger Inger Damlin som är biträdande rektor.

Borgaregatans skola togs i bruk

Programmet är inte längre tillgängligt

- En interaktiv tavla motsvarar den gamla griffeltavlan. Den är kopplad till nätet. Du kan skriva på den och jobba med den som en dator. Det finns oändliga möjligheter, säger Damlin.

Inger Damlin är biträdande rektor vid Borgaregatans skola i Vasa
Bildtext Inger Damlin är biträdande rektor vid Borgaregatans skola
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Gym, danssal och läsrum i glas

Skolan i sig känns ljus och fresh och har många öppna utrymmen dit man placerat soffor för eleverna att sitta i. Dessutom har eleverna flera små rum med glasväggar där man kan sitta och studera. Något åtminstone Melinda Vuorenmaa och Matilda West uppskattar.

- Glasrummen är snyggast här i skolan. Nytt i den här skolan är också trekantiga bord i klasserna och så har vi gym och danssal, säger Vuorenmaa och West.

När det gäller säkerheten har man numera fönster ut till korridoren från varje klassrum. Det har man i alla nya skolor efter skolskjutningarna.

Borgaregatans skola har ca 350 elever och 33 lärare. Budgeten för renoveringen var 8,5 miljoner euro. Arkitekt för renoveringen var Gerd Hytönen.