Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finlandssvensk rekordsatsning i Jakobstad

Från 2013
Uppdaterad 04.03.2013 15:53.
Bild: Yle/Keijo Lehto

Över 40 miljoner euro, närmare än så vill inte fastighetsdirektör Bill Anckar på Stiftelsen för Åbo Akademi precisera campusinvesteringen i Jakobstad. Campuset är den största satsningen i modern tid av Stiftelsen för Åbo Akademi.

- Vi har inte gjort slutkalkylerna, förklarar Anckar. Bygget är på slutrakan och byggfirman börjar dra sig tillbaka.

Det som däremot står klart är att campuset i Jakobstad är den största satsningen i modern tid av Stiftelsen för Åbo Akademi. Ingen annanstans har stiftelsen investerat så mycket pengar de senaste decennierna, säger Anckar. Lägg till att Svenska kulturfonden finansierar konsertsalen med 3 miljoner euro.

Nu äger stiftelsen 17.000 kvadratmeter i Jakobstad. Eller rättare sagt fastighetsbolaget Allegro i Jakobstad. En mindre delägare är också energibolaget Herrfors som köpt cirka 1300 kvadratmeter ovanför Aktia. Cirka 2000 kvadratmeter står fortfarande tomma. Statens nedskärningar i högskolesektorn gjorde att utbildningarna inte behövde allt. Nu söker stiftelsen hyresgäster för att fylla utrymmena som blev över.

Enligt Bill Anckar ska fastighetsbolaget gå runt ekonomiskt när allt är uthyrt.
- Avkastningskravet är förstås klart lägre än för en vanlig investerare, säger Anckar.

På den här punkten är det som med slutsumman på investeringen. Avkastningskravet är en stiftelseintern siffra man inte ger ut.