Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Större affärshus i Horsbäck än i Läpp

Från 2013
Uppdaterad 04.03.2013 16:19.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Landskapsstyrelsen vid Nylands förbund godkände i dag landskapsplanen för Nyland. För Västnylands del betyder det här bland annat begränsningar i hur stora affärslokaler får vara på olika orter.

Frågan om hur stora handelshus man ska få bygga i framtiden utanför centrum gäller till exempel stora bil-, järn-, möbel-, trädgårds- och lantbruksaffärer av regional betydelse. I Läpp i Karis ska affärerna få vara maximalt 30 000 våningskvadratmeter, i Horsbäck i Ekenäs 50 000 våningskvadratmeter och i Tynnismalm och Lempola i Lojo 75 000 våningskvadratmeter.

Ekenäs regioncentrum - Pojo inget område för centrumfunktioner

Beslutet i Nylands förbund betyder också att Lojo, Ekenäs, Hyvinge och Borgå blir regioncentrum.
Karis blir ett kommuncentrum i Raseborg, medan Pojo kyrkby inte längre är ett område för centrumfunktioner, och inte heller ett område för tätortsfunktioner.

För den konkreta planläggningen betyder det här att byggnader avsedda för affärsverksamhet får vara större i Ekenäs än i t.ex. Hangö och Karis.

Byar ”försvinner”

Med planläggningen vill Nylands förbund också försöka undvika att det byggs okontrollerat på glesbygden, eftersom det blir dyrt för kommunerna.
Glesbebyggelse styrs till byar som har klassificerats som betydande. Vissa byar förlorar status som by.

Sådana byar, där man helst inte ska bygga så mycket i framtiden, är till exempel Täktom i Hangö, Backgränd, Prästkulla, Grundsjö, Vättlax och Sandnäsudd i Raseborg, samt Rödjan och Kaffelandet i Sjundeå. Däremot har Lappers i Sjundeå kvar bybeteckningen, trots att byn i ett skede fanns med bland västnyländska byar som inte längre ska synas i landskapsplanen.

Områden för tätortsfunktioner blir färre

Områden som i den nuvarande landskapsplanen är ämnade för tätortsfunktioner blir färre i den nya landskapsplanen. I Västnyland försvinner den här beteckningen i bland annat Lappvik, Skogby, Leksvall, Bromarv, Tenala, Snappertuna, Skuru, Svartå och Degerby.

Järnvägsreservering

En betydande järnvägsreservering görs längs motorvägen E18 från Esbo via Lojo och Salo till Åbo.

Landskapsplanen ska ännu godkännas av landskapsfullmäktige och fastställas av miljöministeriet.

Byar och områden för tätortsfunktioner som tas bort från landskapsplanen

Den av landskapsstyrelsen godkända landskapsplanen

Diskussion om artikeln