Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Få invånare och många kilometer ger dåliga vägar i Pargas

Från 2013
Uppdaterad 05.03.2013 15:15.

Det är stora skillnader i hur mycket olika kommuner i Åboland väljer att satsa på vägunderhåll.

Se karta!

Läget i din egen kommun hittar du på Yle Nyheters karta.

I Pargas påverkas vägunderhållet av att det finns många kilometer väg att underhålla, men inte så många invånare som betalar. Flera pargasbor tycker ändå att vägarna kunde skötas bättre.

- Gångbanorna är osandade och små vägar som förut har plogats så kan man inte köra bil på längre, säger Anne-Maj.

- Trottoarerna skulle kunna skötas bättre, men det har varit besvärligare i år att sköta om vägarna då det kommit så mycket snö, säger Lasse.

- Gårdarna är mycket hala och har stora gropar så man måste köra försiktigt, säger Anne.

I Pargas satsade man 148 euro per invånare under år 2011 på vägunderhåll. Medan man i Kimitoön satsade 114 euro per invånare och i Åbo 121 euro per invånare. Trots att Pargas satsade mer per invånare blir det ändå mindre pengar per kilometer eftersom Pargas har betydligt fler kilometer att underhålla än Kimitoön och Åbo har betydligt flera invånare än Pargas.

Pargas stad ansvarar i första hand för gatorna i Pargas centrum, medan NTM-centralen sköter landsvägarna. Matias Jensén, arbetar som teknisk planerare vid Pargas stad och har delvis hand om vägunderhållet. Han säger att vägunderhåll, speciellt vintertid, handlar om prioriteringar.

- De viktigaste gatorna där trafiken är som livligast och lederna för fotgängare och cyklister underhåller vi först. Därefter tar vi mindre bostadsgator och gränder, säger Jensén.

Nådendal är den kommun i regionen som satsade mest pengar, 225 euro per invånare, under 2011. Men Mika Hirvi från Nådendals stad säger att orsaken till att summan är hög beror på att staden under de senaste åren gjort många investeringar.

- Ungenfär hälften av summan används till plogning och annat vägunderhåll, så jag skulle säga att vi använder ungenfär lika mycket som övriga kommuner i landskapet. Jag misstänker att kostnaderna för investeringarna kommer att synas i statistiken ett tag framöver, men med tiden kommer kostnaderna gå ner igen, säger Hirvi.

Läs också: