Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

PR-kriget om snusets framtid trappas upp

Från 2013
Uppdaterad 04.03.2013 20:38.
Programmet är inte längre tillgängligt

I Sverige tar PR-kriget om snusets framtid nya vändningar. Samtidigt har det nya tobaksdirektivet nått EU-parlamentet. Det här kan slå hårt mot de svenska snusarna.

- Vi vill inte förbjuda snuset i Sverige, det svenska undantaget att sälja snus kommer att vara kvar, säger Pierre Shellekens, chef vid EU-kommissionens Sverige-kontor.

- Naturligtvis är det allra farligaste cigaretter, men tanken är att försöka se till att ungdomar inte börjar använda tobaksprodukter. Vi ser att smaksättning, starka smaker som vanilj, choklad, frukt, framför allt vänder sig till ungdomar, säger Shellekens.

Snusfrågan är på väg till beslut inom ett år. De svenska EU-parlamentarikerna har många invändningar:

- Jag tycker det är orimligt att den minst farliga av alla tobaksprodukter, det vill säga snus, ska vara förbjuden i Europa. Och inte nog med det, trots att man vill förbjuda snus i Eruopa så kommer man ändå in och vill vara klåfingrig och säga hur det ska smaka. Det är en logik som upprör många svenskar, säger europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M).

I Stockholm har världens första snusbutik nyligen öppnats. Det finns ett både ekonomiskt och fysiskt beroende av snuset i Sverige och snusindustrin är en miljardindustri. Diskussionen om snusets framtid i EU upprör många svenskar.

- EU:s linje är väldigt petig och överdriven. Det vore väl snarare så att om man spred snuset i Europa skulle det påverka hälsostatistiken positivt. Jag tror att många sjukdomar som orsakas av rökning skulle gå ner, säger snusaren Benny Holmberg.