Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny megayacht på gång vid Baltic Yachts

Från 2013
Uppdaterad 05.03.2013 12:14.
Världens största pre-preg kolfiber/komposit segelbåt Panamax under arbete
Bildtext Baltic Yachts (arkivbild från bygget av 197 fots yachten)
Bild: YLE/Patrik Enlund

Baltic Yachts bygger igen en megayacht. Den här gången handlar det om en 175 fots segelbåt. Bygget inleds i höst och ger jobb åt många av varvets anställda i nästan fyra år framöver.

Vem som köpt 175 fotaren eller antalet miljoner affären är värd är som vanligt hemligt.
- Kunden bestämmer, säger Laurila.

Matti Laurila
Bildtext Matti Laurila
Bild: YLE/Patrik Enlund

I produktion har varvet segelbåtar på 116, 108, 107 och 47 fot. Därtill är ett antal äldre båtar inne för service och t.f vd Matti Laurila kan bara konstatera att orderstocken är god. Tidigare vd:n Harald Finne gick i pension den första mars.

Full sysselsättning på Baltic Yachts

Programmet är inte längre tillgängligt

I dag har antalet anställda ökat med något tiotal till 180 personer. När omsättningen minskar kunde man förvänta sig det motsatta. Förklaringen är att varvet tagit över designers och ingenjörer som tidigare jobbat som underleverantörer. Vi vill ha våra anställda under samma tak och samma namn, säger Laurila.

De senaste åren har varit en turbulent tid i varvsbranschen. I Jakobstad gick Finn Yachts i konkurs ifjol. Året innan stupade Finngulf. I Sverige gick nyligen välkända Najad i konkurs. Före det föll Nimbus. Bara för att nämna några.

Även om Baltic Yachts tillverkar båtar av en helt annan storleksklass har inte varvet undgått bekymmer. De två senaste åren har varit tunga ekonomiskt, men produktionsmässigt otroligt framgångsrika.

197 fots segelbåten som varvet levererade 2011 gav ett enormt genomslag i seglingsvärlden. Design, högteknologi och materialval imponerade i seglingskretsar. Men mycket var unikt och oprövat och garantiarbetena har blivit en kostsam historia. 2011 års bokslut visar en förlust på nästan 1,5 miljoner euro. Fjolårets bokslut har inte kommit ännu.

Nu håller varvet på ett repa sig efter storbygget. Man har lärt sig mycket och de order som ligger inne är lönsamma, säger Laurila. Och tack vare varvets goda renommé droppar det in nya beställningar.

Samtidigt finns mycket ledig kapacitet i branschen och konkurrensen har lett till prispress. Ändå säger Laurila att han ser optimistiskt på framtiden. Alla på Baltic Yachts har jobb och det behövs till och med lite mer personal.