Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottnisk skepsis mot Stiftelsen Arcadas löften

Från 2013
Uppdaterad 05.03.2013 11:33.
Alice Lillas och Tomas Häyry
Bildtext Alice Lillas och Tomas Häyry kämpar för en fortsatt stark yrkeshögskolutbildning i Österbotten
Bild: Yle/Roger Källman

Försöken att övertala österbottningarna att gå med på en fusion mellan yrkeshögskolorna Arcada och Novia går vidare. Stiftelsen Arcada lovar skjuta till pengar om Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur går med på en fusion, men löftena möts med skepsis.

Österbottnisk skepsis mot Arcadas löften

Programmet är inte längre tillgängligt

Arne Wessberg, styrelseordförande för stiftelsen Arcada, har utarbetat en plan som skulle ge den "allfinlandssvensk yrkeshögskolan" 30 miljoner euro. Men det handlar inte om en överföring i reda pengar, kommenterar Alice Lillas, styrelseordförande för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur.
- Det handlar bland annat om lån som överförs, säger Lillas.

Ett orubbligt villkor för den föreslagna fusionen är att hemorten för yrkeshögskolan skulle vara Helsingfors. Det här är ytterligare en stötesten, säger Lillas.
- Åbo har ÅA, Helsingfors har Hanken och Soc&kom, vi behöver också ett högskolekonsortium med hemort Vasa, säger hon.

Tomas Häyry är stadsdirektör i Vasa, som är delägare i Söfuk och därmed också Novia. Enligt Häyry är det här mer än en språk- eller högskolepolitisk fråga.
- För Vasaregionen är det främst en näringslivspolitisk fråga - ur det perspektivet är det viktigt att vi kan trygga framtiden här, säger han.

Alice Lillas har också lyft fram möjligheten att Söfuks ägarkommuner utnyttjar inlösningsrätten av Åbo Akademis aktier i Novia. Köpesumman vore 2,25 miljoner euro.

Tomas Häyry är inne på samma linje. Han säger att Vasa redan nu sätter stora summor på näringslivspolitik och högskolepolitik.
- Vasa ensamt satsar 40 miljoner på högskolecampuset för Vasa yrkeshögskola och Novia, då är snacket om aktiekapitalet ganska obetydligt, säger han.
Att utnyttja inlösningsrätten är enligt Häyry något som allvarligt bör övervägas.
- Vi ser ju nu vad som händer om man inte har ägande och saknar styrförmåga

Läs också: Arcada driver på Noviafusion (3.3.2013)