Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Jehovas vittne för evigt

Från 2013
Uppdaterad 11.09.2013 09:54.
Seportaget: Jehovas vittne för evigt
Bild: Yle

Det finns omkring sjuhundra finlandssvenska Jehovas vittnen. I Seportagets säsongsöppning träffar vi en av dem, 22-åriga Daniela Sretenović från Pargas.

Dokumentären om Daniela är huvudsakligen filmad i Betel som är Jehovas vittnens huvudkvarter i Finland. Från Betel styrs hela verksamheten och där bor och arbetar 150 personer. Betel finns i Vanda bakom höga staket och låsta portar. Detta är första gången som en journalist och filmare fått röra sig så här fritt på området.

Jehovas vittnen vill inte omtalas som en sekt utan kallar sig helst för en internationell organisation. Världen över studerar drygt sju miljoner vittnen samma Bibeltexter och sjunger samma sånger samma dagar. Veckoprogrammet är koordinerat liksom innehållet i tidskrifterna Vakttornet och Vakna! Verksamheten är synnerligen organiserad och vittnena bokför hur många tidskrifter de delat ut, hur många timmar de gått i tjänst etc.

Daniela är en så kallad pionjär, vilket betyder att hon måste gå i tjänst minst 70h i månaden. Då går hon från dörr till dörr och ber om att få predika ett glädjebudskap. Predikan koncentreras kring det eviga livet i ett paradis på jorden.

Harmageddon, det vill säga kriget på Guds dag har en central roll i Jehovas vittnens tro. Enligt vittnenas Bibeltolkning så kan domedagen infalla när som helst nu eftersom jorden och människorna är i ett så hemskt tillstånd med sjukdomar, krig och orättvisor. Daniela har sett fram emot Harmageddon sedan hon var liten.

- Jag känner mig varken hjärntvättad, fanatisk eller blåögd. Jag grundar mitt liv på Bibeln, det gör mig annorlunda, konstaterar Daniela.

Daniela medger att ett paradis på jorden kan låta för bra för att vara sant, men hon är övertygad. Det är vad Bibeln lovar de rättfärdiga. Och när Jehova uppväcker de döda så hoppas hon vara en av de utvalda. I paradiset vill hon träffa sina favoriter bland de bibliska personerna, Mose och David.

- Vi har ju evigheten på oss så i något skede kommer jag säkert att träffa dem, säger Daniela och skrattar glatt.

Läs också: Portförbud till Guds hus - om att filma i Jehovas vittnens huvudkvarter