Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kontorslandskap gör dig sjuk

Från 2013
Uppdaterad 11.03.2013 09:48.
Anna Häggblom
Bild: Yle / Anki Westergård

Ett konstant brus och återkommande irritationsmoment som sänker koncentrationsförmågan. Ungefär så kunde man sammanfatta Anna Häggbloms syn på kontorslandskap. Hon är VD för företaget Aveo i Vasa, som är en planerings-, byggnads-, och inredningsverksamhet där hälsosamma rum står högt i kurs.

En bra arbetsmiljö är varierande. Att det finns rum för att äta, att det finns tysta rum, rum där man kan prata i telefon, rum där man kan vila. Då man sitter i kontorslandskap görs ofta allt detta i ett och samma rum av alla som sitter där.

- Många tror lätt att det blir billigare med kontorslandskap, men det blir det inte, eftersom det visat sig vara olönsamt i längden, säger Anna.

Påverkar produktiviteten

Orsaken till olönsamheten är att kontorslandskap skapar irritationsmoment som äter av produktiviteten.

- Man kan inte koncentrera sig eftersom man avbryts konstant av andra människor, kopieringsapparaten eller att någons telefon ringer, säger Anna.

Det här påverkar i längden välmåendet, vilket innebär att vi oftare blir sjuka. Det i sin tur blir dyrt för arbetsgivaren.

- Kreativa och stimulerande utrymmen skapar friska arbetstagare, vilket gagnar alla, säger Anna.

Billiga kvadratmetrar

Men det är klart – det blir billigare att folk sitter i ett stort landskap, jämfört med om alla skulle ha ett eget rum. Här hävdar Anna igen att det ändå blir billigare i längden på grund av de ovannämnda orsakerna.

Vad skall man då göra ifall man sitter i ett kontorslandskap och det inte finns möjlighet att få egna rum?

- Man kan se till att man inte sitter med ryggen mot, för det upplevs som otryggt och man blir reflexmässigt avbruten av allt som sker bakom en. Man kan tänka på tysta golvmaterial istället för hårda. Akustiken är viktig, speciellt i taket, berättar Anna.

Dessutom tycker hon att alla kontorslandskap borde ha en ljudstrategi.

- Om vi nu en gång sitter i ett kontorslandskap så måste vi respektera de andra. Vi kan till exempel inte sitta och äta ett äppel högljutt, för precis som vi inte kastar skräp på vår kollegas bord, så skall vi inte heller kasta vårt ljud, säger hon.

Vad tycker du om kontorlandskap? Kommentera här!

Intervjun i Radiohuset måndag 11.3.2013, kl.15:03-17.00.