Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt höghus och torgparkering planeras i Jakobstad

Från 2013
Uppdaterad 08.03.2013 11:10.
Vision för nybygge vid torget i Jakobstad
Bildtext Vision för nybygge vid torget i Jakobstad
Bild: Mäenpää Byggnads Ab

Om allt går som planerat så inleds rivningsarbetena på gamla bankfastigheten i Jakobstad i november. Istället reser sig på platsen invid torget ett sjuvåningshus. Byggherren Mäenpää byggnads Ab har en stram tidtabell. Man siktar på invigning redan 2015.

Mats och Kim Mäenpää
Bildtext Mats och Kim Mäenpää satsar stort
Bild: YLE/Patrik Enlund

Sjuvåningshus vid torget i Jakobstad

Programmet är inte längre tillgängligt

Jakobstads centrum byggs om - vad säger invånarna?

Programmet är inte längre tillgängligt

De två första våningarna är affärsutrymmen som redan är reservade. Hennes & Mauritz, Modekedjan Cubus, Waynes coffee, Wautsi och Blossom har skrivit hyreskontrakt på affärsutrymmena. Ovanför kommer fem våningar med bostäder. I bottenvåningen finns utrymme för ett 50-tal bilplatser. Hela satsningen går lös på cirka 13 miljoner euro.

Men bilplatserna under fastigheten räcker inte långt. Med staden har Mäenpää byggnads Ab fört förhandlingar om att en underjordisk torgparkering byggs samtidigt. Kostnaden uppskattas till cirka 10 miljoner euro och ger 310 bilplatser.

Torget och bankkvarteret blir alltså en enda stor byggarbetsplats i 1,5 år om allt gå som planerat. Det är tillsvidare oklart vem som ska äga torgparkeringen, men sannolikt blir det en gemensam satsning av företag, bostadsaktiebolag och staden.

27 bostäder, varav två penthouselägenheter

Det nya affärs- och bostadshuset får en totalyta på drygt 8600 kvadratmeter. Det blir 27 bostäder och storleken varierar mellan 55 och 120 kvadratmeter. De två översta är av det lyxigare slaget, så kallade penthousebostäder.

För ritningarna står arkitektbyrå Roger Wingren. Deliza Ab i Sverige har varit detaljhandelskonsult och planerat affärsmixen i huset. Att Mäenpää byggnads Ab vågar investera så friskt motiverar Kim Mäenpää med flera skäl.
- Vi kom över stadens bästa läge och affärsundersökningar visar att det finns en stor tillväxtpotential i dagligvaruhandeln, säger han.
Mycket av sina pengar spenderar Jakobstadsregionens invånare i framförallt Karleby men också i Vasa.
- Där finns många miljoner att hämta bara utbudet i Jakobstad blir större, säger Kim Mäenpää.