Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klinik hjälper mot beroende av sociala medier

Från 2013
Uppdaterad 13.03.2013 00:46.
Programmet är inte längre tillgängligt

Tekniken har gett upphov till ett nytt hälsoproblem, nämligen beroende av sociala medier. En av dem som har kämpat mot beroendet är Gemini Adams, bosatt i London, Storbritannien. I Finland finns ännu inget behov av liknande kliniker.

Gemini Adams har tidigare varit nikotinberoende, och säger att känslan av att måsta få tobak är mycket lik den att måsta logga in på något socialt medium. Det är en krypande känsla av att "tänk om någon har kommenterat på det jag skrev för några timmar sedan" som är mycket svår att motstå. Adams använde till slut sociala medier så mycket att de gjorde henne oproduktiv och kontrollerade hennes liv:

- Jag tror att det farliga är att man loggar in bara för att snabbt göra något, men så sitter man ännu där 30 minuter senare och en halv timme av ens liv har bara försvunnit, säger Adams.

Medier svåra att motstå

Enligt en undersökning som gjordes av University of Chicago i fjol kan sociala medier vara till och med mera beroendeframkallande än alkohol eller tobak. Trots att behoven av sömn och sex visade sig vara de kraftigaste, var behovet av media svårast att motstå. Att gilla något på Facebook eller "återtwittra" något på Twitter ger användare den beroendeframkallande signalsubstansen dopamin. Om användaren inte kommer åt sociala medier blir han eller hon ängslig och olycklig.

Tavistock and Portman Clinic i London är specialiserad på att behandla människor som är beroende av sociala medier. Richard Graham som jobbar som konsulterande psykiater och behandlar årligen cirka 100 patienter som är beroende av sociala medier. I början av behandlingen får patienten inte använda sociala medier alls, och skall i stället ha schemalagda fritidsintressen som till exempel yoga. Ett tecken på beroende är att en person tillbringare mer än fem timmar dagligen på sociala medier. Beroendet blir ett problem när det hindrar en människa från att leva ett normalt liv, och gör så att han eller hon låter bli att äta och sova och till exempel kommer för sent till jobbet eller skolan.

Allt fler kvinnor beroende av spel

I Finland finns det kliniker bland annat för spelberoende på nätet. Blåbandförbundet (Sininauhaliitto) och A-klinikstiftelsen upprätthåller tjänsten Peluuri som hjälper personer med olika typer av spelberoende och deras anhöriga. En del av A-klinikernas kunder är också beroende av spel på sociala medier. Mari Pajula, utvecklingschef på Peluuri, säger ändå att de hittills inte stött på fall där en person skulle ha varit beroende enbart av sociala medier. Majoriteten av dem som ringer till Peluuri för att få hjälp är unga män. Enligt Pajula har ändå andelen kvinnor som spelar mycket tv- och datorspel ökat.

Ändå finns det också här hemma personer som märkt att timmarna vid datorn rinner iväg efter att man loggat in på sociala medier. Silas Gebrehiwot, studerar plastteknik på Arcada för tredje året. Han insåg för sex månader sedan att han är beroende av sociala medier. Det första han brukade göra då han satt sig vid en dator var att logga in på till exempel Facebook. Studierna blev lidande och i dag har Gebrehiwot spärrat alla konton på sociala nätverk.

- Jag har dubbelt mer tid nu för annat efter att jag slutade använda sociala medier, säger Gebrehiwot.

Internet stör studierna

Gebrehiwot är inte ensam. En undersökning som Studenternas hälsovårdsstiftelse har gjort visar att 28 procent av manliga studerande och 22 procent av kvinnorna upplever att de är så pass beroende av internet att det påverkar deras studier negativt. Många upplever också en press att vara aktiv på sociala medier. Studerande använder Facebook, Twitter och bloggar i undervisningen, för grupparbeten, för att skapa kontakter eller för marknadsföring.

Gebrehiwot är ändå skeptisk till en klinik mot beroende av sociala medier, som den i Storbritannien.

- Jag skulle inte gå till en klinik på grund av det här och skulle inte heller rekommendera det åt andra unga. Om man känner att sociala medier styr det övriga livet måste man vara stark och kunna sätta stopp för det, säger Gebrehiwot.

Här finns olika typer av beroende av sociala medier illustrerade.

Mer om det här i Tv-Nytt i kväll kl. 19.30, Yle Fem.