Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransmän dricker fortfarande för mycket

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:23.
Bild: Yle

Fastän alkoholkonsumtionen i Frankrike har minskat med mer än hälften de senaste 50 åren dricker fransmännen fortfarande för mycket, visar ny statistik.

- En pastis, beställer François, på ett litet boulevardcafé. Det är vår i Paris och i takt med den vill jag släppa loss lite, säger François som är egenföretagare.

I genomsnitt dricker han ett halvt glas alkohol per dag.

Konsumtionen minskar

Trots att fransmännens alkoholkonsumtion minskat med mer än hälften de senaste femtio åren, dricks det fortfarande för mycket i Frankrike, varnar myndigheterna efter en färsk studie.

I genomsnitt dricker man 2,7 glas alkohol per dag och per person, visar studien. Man påpekar att den höga alkoholkonsumtionen kan orsaka allvarliga skador, sjukdomar och olyckor.

Under fjolåret avled 49 000 personer på grund av sjukdomar eller olyckor som orsakats av alkohol. De vanligaste åkommorna är cancer, hjärtproblem och skrumplever.
Fyrtio procent av dem som dör på grund av alkohol är under 65 år.

Kräver varningstexter

Vissa organisationer med målet att hjälpa alkoholberoende kräver att man inför varningstexten Alkohol kan döda på vinflaskor och vid entrén till krogar.
Men förslaget har ännu inte fått gehör bland politikerna.

Även om myndigheterna nu varnar för alkoholen vill man inte stoppa fransmännen från att konsumera till exempel vin.

Man kan dricka måttligt

- Dricker man inte, ska man inte tvinga sig till att dricka, säger Catherine Hill, chef på institutet Gustave Roussy, där man sysslar med alkoholforskning. Men ett halvt glas vin per dag är acceptabelt och kan vara bra för hjärtat.

- Men man ska komma ihåg att det alltid är bäst att dricka måttligt.

Av Johan Tollgerdt