Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FFC och FTFC redo att förhanda på vissa villkor

Från 2013
Uppdaterad 11.03.2013 18:00.
Bildtext FFC:s Lauri Lyly
Bild: Yle

Fackcentralen FFC är redo att förhandla om ett centralt avtal. FFC:s styrelse säger att man är redo att fortsätta förhandlingarna eftersom det dagligen försvinner arbetsplatser i Finland och för att konjunkturläget är exeptionellt svagt.

FFC vill ändå att löntagarnas köpkraft inte tryggas endast genom skattelösningar eller genom att sänka pensionsavgifterna. FFC vill också få med löneförhöjningar i euro i ett nytt avtal.

Tjänstemannacentralen FTFC:s styrelse är också redo att fortsätta arbetsmarknadsförhandlingarna, men kräver också bland annat löneförhöjningar så att köpkraften ska stärkas.

FTFC:s styrelse vill också få ett strängare uppsägningsskydd och en mer jämställd lönepolitik.

Arbetsgivarsidan vill inte höja lönerna alls.

Ledarna för centralförbunden diskuterade löntagarorganisationernas villkor på måndag eftermiddag. Sonderingarna avbröts och fortsätter på tisdag.

Det börjar bli bråttom att få igång förhandlingar eftersom regeringen gärna vill veta hur ett eventuellt avtal ser ut innan beslut om budgetramarna fattas.


"Hellre löneförhöjningar än skattelättnader"

Metallarbetarförbundets ordförande Riku Aalto anser att löneförhöjningar är viktigare än skattelättnader. Aalto befarar att det blir löntagarna som i slutändan på något sätt ändå får betala för skattelättnader. - Det har till och med talats om höjningar av mervärdesskatten.

Aalto betonar också kvalitativa frågor vid sidan om lönediskussionerna. Ett exempel är arrangemangen kring deltidsarbete.

FFC godkände utbildningsavtal - Akava förutsätter skattefrihet

Diskussion om artikeln