Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Är det fel att gå i päls?

Från 2013
Uppdaterad 12.03.2013 09:58.
Pälskappor i affären

Jag älskar handväskor! Men de ska helst vara av äkta läder. Dessutom äger jag många par skor med läder både på in- och utsidan.

Det är många som delar min passion för väskor och skor och de flesta verkar tycka att det är helt okay med en garderob som svämmar över av skor, sandaler, kängor , stövlar och väskor. Men varför är det då så fel att ha en gammal ärvd minkpäls längst inne i samma garderob? Varm och len hänger den där utan att någon vill eller vågar använda den. Varför är det okay att gå i skinnjacka, läderboots, dunjacka och läderbälten, men fel att gå i päls? Varför är en kohud mer accepterad än ett rävskinn? Varför är gris bättre än mink?

Jag har ringt till många. De flesta som äger en päls är fortfarande rädda för att visa sig ute med den. Tänk om någon går till anfall... Jag har också talat med butiksägare som säljer, förvarar och reparerar pälsar. Alla har hört historier om hur pälsklädda damer har blivit attackerade utanför järnvägsstationen i Helsingfors. Ingen har däremot fått in en päls som skulle ha varit sönderskuren med kniv eller spraymålad. Så var är de förstörda minkpälsarna?

Man kan hitta äkta pälsar i second hand-affärer. Det är säkert helt okay att köpa i andra hand säger en ung modemedveten kvinna. Men jag tror inte jag skulle gå i päls, tillägger hon sedan.

Fast i stora världen är det trendigt att gå i päls. Det berättar körsnär Anne Nordlund i Borgå. På catwalken kan man idag se mycket päls, såväl i festklädsel som i utekläder. Och till hennes affär kommer unga kvinnor som köpt päls på loppmarknad eller ärvt av mormor. Efter lite ändringsarbeten har de ett vinterplagg som varar livet ut.

Vad är då bättre, en gammal päls eller en ny nylonjacka varje vinter? Radiohuset tisdag 12. mars kl 15.03.