Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vatikanen fylls av nyfikna som vill följa påvevalet

Från 2013
Uppdaterad 12.03.2013 11:27.
Folk köar in till St Peterskyrkan för inledande mässan inför valet av ny påve.
Bildtext Folk köar in till St Peterskyrkan för inledande mässan inför valet av ny påve.
Bild: YLE/Peter Lüttge

På tisdagen sammanträdde konklaven i Vatikanen för att välja en ny påve till katolska kyrkan. Vasabon Peter Lüttge är på plats och gör en snabbdokumentär om valet.

Peter Lüttge
Bildtext Peter Lüttge.
Bild: Yle/Roger Källman

I dag inleder konklaven sitt arbete i Vatikanen

Programmet är inte längre tillgängligt

Han berättar att det har börjat samlas folk på Petersplatsen.
- Det strömmar in folk hela tiden. Det finns personer som är utklädda och som tar ställning för och emot olika påvekandidater.

Över 200 000 personer väntas samlas i och kring Vatikanen för att följa med valet. Vanliga människor, men också en stor journalistkår finns på plats.
- Nu har säkerheten höjts här, alla medierepresentanter måste gå genom säkerhetskontroller för att komma in på pressområdet.

Nej till Harlem Shake

Dessutom finns det också ett stort antal poliser på plats.
- De patrullerar i sina små elektriska bilar och ingriper snabbt när någon gör något som de inte tycker passar på Petersplatsen. Det fick en grupp spanska studerande uppleva när de försökte göra en Harlem Shake på just torget. Polisen förde bort en fem-sex studerande.

Vad ska du göra i dag?
- Eftersom jag kommer från protestantiska Finland hör jag till andra klassens journalister här och fick därför inte tillträde till pressområdet i St Peterskyrkan under den inledande mässan. Därför ska jag i stället i god tid ställa mig i turistkön och försöka komma in där via. Sen på eftermiddagen gör jag som alla andra, står på Petersplatsen och stirrar på den lilla skorstenspipan för att se vilken färgs rök som kommer ut.

De 115 kardinalerna som ska välja ny påve stängs in i sixtinska kapellet och kommer inte att ha någon kontakt med världen utanför förrän de har gjort sitt val.

Omröstning redan första dagen

En första omröstning görs antagligen redan på tisdag eftermiddag.
- Den gör de för att kolla vilka kandidater som det är värt att gå vidare med i diskussionerna. Det är mycket osannolikt att de skulle klara av att välja en påve i första omgången. Det skulle vara en sensation.

Du kan följa med valet och Peter Lüttge via hans liveblogg. Han finns också på Twitter (@peterluttge).

Tv-dokumentären som han gör kommer att publiceras på Arenan så fort den är klar och sänds som fort som möjligt i Yle Fem. Snabbdokumentärerna är en ny satsning som Svenska Yle gör i år.