Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Är Borgå en bra stad för rörelsehämmade?

Från 2013
Uppdaterad 14.03.2013 13:58.
Bild: Yle

På Borgå Handikapprådets begäran har det gjorts en kartläggning på hur rörelsehämmade kan ta sig fram i Borgå.

I projektet undersöktes omkring 100 platser i Borgå. De flesta offentliga platser i Borgå centrum med omnejd, såsom bibliotek, hälsovården, idrottsplatser är lättillgängliga. Det är besök till apotek, en del banker, försäkringsbolag och restauranger som kan orsaka problem.

Anne Lassila är en av dem som kartlagt hur det är för rörelsehämmade att ta sig fram i Borgå. Hon berättar att i det stora hela ser det rätt bra ut men det är det små sakerna som är viktigast och lätt blir bortglömda.

Hissar saknar information om nummer som man kan ringa då de gått sönder. Det finns inte tillräckligt med toaletter för handikappade och i de som finns förvaras ofta städredskap.

Ett lätt och billigt sätt att underlätta vardagen för hörselskadade är att skaffa induktionsslinga. Det finns bärbara som är lätta att ta fram t.ex. i banken. Genom att märka ut nivåskillnader i underlaget och med kontrastlinjer underlättas i sin tur vardagen för synskadade. Medan ramper gör livet lättare för rörelsehämmade. Tydliga skyltar i rätt höjd är ju bra för var och en.

Lassila berättar att det här projektet har varit lärorikt för alla 23 inblandade.

- Jag ser nu på Borgå med nya ögon. De platser vi besökte kommer säkert även i fortsättningen att fundera på hur de skall göra Borgå mer tillgängligt för rörelsehämmade. Och det känns väldigt bra.

Handikapprådets ordförande Maija Aatelo sammanfattar situationen så här

- Så fort vi får området kring torget tillgängligt för rörelsehämmade kan vi rekommendera Borgå som en bra stad att bo i och som är lätt tillgänglig för alla.