Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dikter föder mosaikkonst

Från 2013
Minna Floman
Bild: YLE/Marit Lindqvist

I sina tidigare verk har mosaikkonstnären Minna Floman bl.a. skapat mosaiker med utgångspunkt i forntida finsk smyckesornamentik och i musiken och symboliken kring Jungfru Maria. Nu är Floman aktuell med en utställning där den uttalade inspirationskällan varit den finlandssvenska författaren Solveig von Schoultz lyrik.

Floman har fascinerats av von Schoultz säregna och djupa tankar som lockar till reflektion på många plan. På utställningen lever tankarna i variationerna i mosaikverkens ytor, färger och former. Dikterna – och mosaikerna – med naturfenomen, årstider, känslor och observationer kring olika livsskeden erbjuder ett tillfälle att se på livets olika sidor med nya ögon.

Marit Lindqvist har träffat Minna Floman för ett samtal om hur von Schoultz lyrik kommer till uttryck i hennes mosaikkonst, och i inslaget hör vi också Solveig von Schoultz läsa några egna dikter och musiken i inslaget är skriven av von Schoultz man, Erik Bergman:

Kulturtimmen: 19.03.13 Minna Floman om mosaiker inspirerade av Solveig von Schoultz red. Marit Lindqvist

Programmet är inte längre tillgängligt

De Solveig von Schoultz-inspirerade mosaikerna kan man se på Galleri Dix i Helsingfors t.o.m. 28 mars.

Minna Floman har ställt ut sin mosaikkonst på fem utställningar i Finland och i England. Hon har studerat för mosaikkonstnärerna Emma Biggs, Sonia King och Virginie Loÿ. Hon har också gått en Master in Mosaic–kurs på Orsoni i Venedig och en mosaikikonkurs under ledning av ikonkonstnären Juri Jarin.

Mer information om Minna Floman hittar man på konstnärens egen webbplats.