Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bakom Cirque du Soleils kulisser

Från 2013
Uppdaterad 14.03.2013 15:43.
Bildtext Muskler och talang. Så här ser det ut när Cirque du Soleil tränar backstage.
Bild: Yle/Karin Filén

En del av Cirque du Soleils framgång kan säkert förklaras med att artisterna verkar så mystiska, med sina fantasifulla kostymer och masker. Vem döljer sig där bakom? Det tog vi reda på, när nu cirkusen är i stan.

Cirque du Soleil backstage. På golvet ligger blåa gymnastikmattor, och på dem gör ett tiotal män situps och armhävningar. Högtalare i taket spelar musik, för på andra sidan en stor presenning som delar Arenan i två håller trapetskonstnärer på att öva sitt nummer. Jag kikar förbi presenningen och ser de två graciösa gestalterna i vita glittrande dräkter gunga fram och tillbaka, fram och tillbaka där högt ovanför scenen. Härifrån syns säkerhetsselarna tydligt.

Det är ändå inte dem jag är här för att träffa, utan två killar som är med i Power Track-numret - ett nummer som går ut på att en skara gymnaster i häftiga dräkter hoppar och gör volter på en lång trampolin.

Bildtext Lars Kristensen och Danni Nielsen är här... Någonstans.
Bild: Daniel Desmarais

Två mycket vanliga unga män i shorts och t-skjortor släntrar fram till mig och presenterar sig som Lars Kristensen och Danni Nielsen.

- Jag hörde om den här cirkusen där man kan resa runt världen och göra det jag älskar att göra varje dag, inför en publik. Och få betalt! Då visste jag att det här var precis det jag vill göra, berättar Kristensen, som har arbetat för Cirque du Soleil i sex år.

Han skickade in en video till cirkusens högkvarter i Montreal, och de anställde honom nästan på fläcken. Nielsen började för åtta månader sen, och kom med en lite annan väg än Kristensen.

- Jag var med på ett träningsläger som arrangerades av Cirque du Soleil. De betalar åt artister för att komma dit och träna, och sen väljer de ut vilka de vill ha till olika nummer.

Elitidrottare

Både Kristensen och Nielsen har ett förflutet som elitgymnaster och har tävlat för Danmarks landslag, och säger att Cirque du Soleil faktiskt har en del av världens allra bästa artister från olika områden.

Men hur är det att jobba för Cirque du Soleil? Finns det någon artistisk frihet eller är det helt toppstyrt, som en del påstår? Lars Kristensen är artistisk tränare för Power Track-numret, och han har möjlighet att göra små förändringar i numret när han tycker att det behövs. Danni har inte lika mycket "makt".

- Fast om jag får en idé kan jag nog berätta den för Lars som sedan kan föra den vidare.

Romantik på trampolinen

Romanser blomstrar inom Cirque du Soleil, om man ska tro Lars Kristensen.

- Jo, visst bildas det par! Jag var själv i ett förhållande med en annan artist i två år. Det är utmanande eftersom man ju är tillsammans tjugofyra timmar om dygnet. Och om det tar slut slipper man ju inte ifrån varandra.

Kristensen gapskrattar åt mitt dåliga skämt om att man ju i så fall alltid kan klippa av nån lämplig vajer. Danskar är fina.

Morgonöppet: Cirque du Soleil: Lars Kristensen och Danni Nielsen

Programmet är inte längre tillgängligt

Finns fyrk?

Människorna här verkar väldigt vanliga på alla sätt, förutom då att de har ett ovanligt jobb och är ovanligt talangfulla. Hur är det, blir man rik på det här arbetet? Kristensen verkar helt nöjd.

- Lönen är helt okej, men det bästa är att vi som reser med cirkusen inte har många utgifter. Hotellrummen och maten betalas för oss. Om man vill köpa ett simkort till telefonen, shoppa kläder eller gå ut och ta några drinkar måste man förstås betala själv.

Nielsen håller med.

- Det är en lysande möjlighet att spara pengar för framtiden. Själv sparar jag för att kunna studera vid universitet när min kropp inte längre orkar med det här jobbet.

Inga volter på krogen

Fantasifulla dräkter och masker att ha på sig om kvällarna får de ju gratis, så det kanske sparar en slant med tanke på klädkontot... Ja, hur är det med scenkläderna och sminket, som är något av ett kännetecken för hela Cirque du Soleil? Vad tycker de här helt vanliga, shorts- och t-skjortsklädda danskarna om att klä ut sig till märkliga fantasivarelser varje kväll? Kristensen blir riktigt ivrig.

- I en del dräkter känner jag mig cool! Sen finns det en ängelkostym som får mig att känna mig elegant. I fågelkostymen får man vara rolig och lite galen, och den har också en mask som gör att ansiktet inte syns. Då känner jag mig fri!

Man kommer ändå inte att kunna se Lars Kristensen och Danni Nielsen i helsingforsnatten utklädda till fåglar och änglar.

- Haha, nej då skulle vi få med de kostymansvariga att göra!

Det lönar sig inte heller att be dem göra en volt eller två om man råkar träffa dem på krogen, säger Kristensen.

- Det frågar folk hela tiden! Men nej, jag brukar säga att det inte går just nu. Särskilt om jag har tagit ett par öl är det knappast en särskilt god idé.

Cirque du Soleil uppträder i Helsingfors med sammanlagt sju föreställningar, från 13 till 16.3.